Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis rīkojumus, ar kuriem vairākām militārām vienībām piešķirts nosaukums Ukrainas, Baltkrievijas, Polijas, Vācijas un Rumānijas pilsētu vārdos, liecina oficiālajā valdības vietnē publicētie dokumenti.

Vairākiem pulkiem un divīzijām dotie goda nosaukumi ir aizgūti no Otrā pasaules kara un tirāna Josifa Staļina valdīšanas laikiem, norāda "Radio Brīvā Eiropa" (RFE/RL).

Nosaukumi piešķirti, lai "saglabātu spožās militārās un vēsturiskās tradīcijas un stiprinātu militārā personāla lojalitāti pret tēvzemi un militāro pienākumu", teikts Putina rīkojumā.

Taču ne visās no šīm valstīm PSRS uzvara nozīmēja atbrīvošanu un šādu nosaukumu došana armijas vienībām var tikt uztverta kā provokācija.

Saskaņā ar dokumentu 6. tanku pulks tagad sauksies Ļvivas pulks, 68. tanku pulks – Žitomiras-Berlīnes pulks, bet 163. tanku pulks nosaukts Ņižinas vārdā. Rīkojumos šīs Ukrainas pilsētas ierakstītas krievu izrunā.

Krievijas un Ukrainas attiecības ir ļoti sarežģītas, kopš Krievija 2014. gadā okupēja Ukrainas Krimas pussalu un sāka prokremlisku bruņoto kaujinieku atbalstu valsts austrumos, kas ir novedis pie asiņaina kara.

Krievijas agresīvās darbības ir satraukušas arī citas reģiona valstis un sagandējušas Maskavas attiecības ar Eiropas Savienību (ES) un ASV.

Krievijas armijas vienības nosauktas arī Baltkrievijas pilsētu Vitebskas, Kobrinas un Sloņimas vārdos. Tāpat izmantoti Varšavas, Berlīnes un Rumānijas Transilvānijas reģiona nosaukumi.

Rīkojumus Putins parakstījis 30. jūnijā, bet normatīvo aktu oficiālajā interneta vietnē tie publicēts 2. jūlijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!