Foto: Reuters/Scanpix

Kopumā 17 Austrumeiropas un Centrāleiropas valstu esošie un bijušie līderi, kā arī ministri oficiālā vēstulē jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam atgādina, ka, būdamas ar līgumiem saistītas ASV sabiedrotās, viņu pārstāvētās valstis aicina jauno prezidenta administrāciju un Kongresu turpināt aizstāvēt kopējos mērķus – mieru, atlantisko spēku un brīvību.

Vēstule rakstīta, jo potenciālais scenārijs, ka Tramps pēc stāšanās amatā varētu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu noslēgt sadarbības līgumu, daudzām Eiropas valstīm varētu nozīmēt zaudēt būtiskāko militāro sabiedroto, raksta "Washington Post".

Sūtījumā kārtējo reizi Tramps aicināts izvēlēties pareizo pusi. "Putins nevēlas Amerikas varenību. Kā jūsu sabiedrotie, mēs vēlamies," teikts vēstulē.

Citu starpā vēstuli parakstījusi arī bijusī Latvijas prezidente Vaira Vīķe Freiberga un Igaunijas bijušais prezidents Tomass Hendriks Ilvess.

Eiropas politiķi sveic Trampu ar ievēlēšanu un sagaida kopīgu darbu ar jauno administrāciju pie transatlantisko saišu stiprināšanas. Tomēr gadījumā, ja Tramps izvēlēsies citu ceļu un būs uz vienu roku ar Putinu, negatīvas sekas sagaidāmas gan Eiropai, gan ASV.

Viņi norāda, ka Trampa administrācija nedrīkst vājināt Krievijai noteiktās sankcijas un atzīt Krimas aneksiju, jo šāds solis ne tikai demoralizēs proamerikāniskos spēkus Ukrainā, bet destabilizēs reģionu ekonomiski un ļaus attīstīties ekstrēmiem pret Rietumiem vērstiem subjektiem.

ASV līgums ar Krieviju, kurā Ukraina "tiek pasviesta zem riteņiem", atstās sekas uz ASV ietekmi Eiropā kopumā. Tas graus uzticību Amerikai Eiropā un citviet, un vājināsies uz likumiem balstītā starptautiskā kārtība, uz ko gadu desmitiem balstījusies Rietumu drošība, teikts vēstulē.

Šī vēstule ir līdzīga tai, ko 2009. gadā daudzi Austrumeiropas un Centrāleiropas politiskie līderi nosūtīja tolaik nupat ASV prezidenta amatu ieņēmušajam Barakam Obamam. Arī tolaik eiropieši brīdināja jaunievēlēto prezidentu, ka Obamam, pārskatot ASV attiecības ar Krieviju, ir risks, ka Eiropa zaudēs ticību ASV, un transatlantiskā sadarbība var vājināties, atgādina "Washington Post".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!