Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien pieņēma Dagestānas vadītāja Ramzana Abdulatipova atkāpšanos no amata un viņa vietā iecēla varas partijas "Vienotā Krievija" frakcijas vadītāju un Valsts domes vicespīkeru Vladimiru Vasiļjevu (attēlā ar Putinu), ziņo "Currenttime".

Šis ir jau piektais nomainītais Krievijas reģionu gubernators kopš septembra beigām. Par lēmumu atkāpties no amata Abdulatipovs paziņoja pagājušajā nedēļā.

"Atkāpšanās iemesls – vecums jau 71 gads. Es domāju, ka tāds iemesls, jo visos citos jautājumos republika attīstās, ir izvesta no smagas krīzes, kurā tā atradās," komentēja pats Abdulatipovs.

Savukārt Putins jaunieceltajam Dagestānas vadītājam Vasiļjevam norādīja, ka Dagestāna ir viens no svarīgākajiem Krievijas reģioniem un pauda pārliecību, ka kungs nu varēs likt lietā savas labākās īpašības un pieredzi, kas iekrāta, strādājot Iekšlietu ministrijā un Valsts domē.

1949. gadā dzimušais Vasiļjevs ir strādājis PSRS Iekšlietu ministrijā, pēc tam Krievijas Iekšlietu ministrijā, un 1999. gadā kļuva par Krievijas Federācijas Drošība padomes sekretāra vietnieku. 2003. gadā ievēlēts Valsts domē no "Vienotās Krievijas" saraksta, un kopš tā laika ir deputāts.

2012. gadā Vasiļjevs kļuva par "Vienotās Krievijas" frakcijas vadītāju un tiek uzskatīts par Putina pašu uzticamāko sabiedroto parlamentā.

Septembra beigās vienas nedēļas laikā no amata tika atbrīvoti vairāki Krievijas reģionu vadītāji.

  • 28. septembrī no amata atkāpās Ņencu autonomā apvidus gubernators Igors Košins
  • 27. septembrī par atkāpšanos paziņoja Krasnodaras novada vadītājs Viktors Tolokonskis
  • 26. septembrī no amata aizgāja Nižņijnovgorodas apgabala vadītājs Valērijs Šancevs
  • 25. septembrī Putins pieņēma atkāpšanos "pēc savas vēlēšanās" no Samaras apgabala gubernatora Nikolaja Mekuškina

Portāls "Meduza" raksta, ka šīs, domājams, nav gubernatoru nomaiņas beigas. Pavisam vadība tuvākajā laikā varot tikt nomainīt desmit reģionos.

Laikraksts "Komersant", atsaucoties uz kādu avotu, skaidro, ka ir prasība "atjaunot gubernatoru korpusu" un to vēlas izdarīt pēc iespējas ātrāk, lai jaunie gubernatori paspētu sagatavoties nākamgad gaidāmo prezidenta vēlēšanu kampaņas sākumam. Sagaidāms, ka 2018. gada vēlēšanās prezidenta amatu saglabās Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!