Foto: AFP/Scanpix



Krievijas prezidents Vladimirs Putins telefonsarunā ar ASV prezidentu Baraku Obamu svētdienas vakarā paziņojis, ka referendums par Krimas pussalas turpmāko statusu noticis "saskaņā ar starptautisko tiesību normām un ANO statūtiem", un aicinājis sūtīt uz visiem Ukrainas reģioniem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misiju, paziņojis Kremļa preses dienests.

Sarunā, kas notikusi pēc ASV puses iniciatīvas, Putins norādījis, ka referenduma rīkošanā ņemts vērā "arī zināmais Kosovas precedents", turklāt Krimas iedzīvotājiem bijusi garantēta iespēja brīvi paust savu gribu un izlemt savu likteni.

Kā apgalvojis Krievijas prezidents, "pašreizējās Kijevas varas iestādes nespēj un nevēlas iegrožot ultranacionālistisko un radikālo grupējumu patvaļu" un šie grupējumi "destabilizē situāciju un terorizē mierīgos iedzīvotājus", tai skaitā krievvalodīgos un Krievijas pilsoņus.

Kā norādījis Kremļa preses dienests, tieši šādā kontekstā abu līderu sarunā esot skarta iespēja nosūtīt uz Ukrainu EDSO novērotāju misiju, kurai, pēc Putina domām, būtu jāaptver "visi Ukrainas reģioni".

Kremļa paziņojumā norādīts, ka, neraugoties uz atšķirīgajiem situācijas vērtējumiem, kopīgi jāmeklē "iespējas stabilizēt situāciju Ukrainā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!