Foto: AP/Scanpix/LETA
Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien noraidīja varasiestāžu saistību ar opozīcijas politiķa Alekseja Navaļnija saindēšsanu ar kaujas vielu "Novičok" – tas ir pirmais Kremļa komentārs kopš publicēts mediju pētījums, kurā kā uzbrukuma veicēji identificēti Federālā drošības dienesta (FDD) darbinieki.

Putins ceturtdien ikgadējā lielajā preses konferencē atbildēja uz žurnālistu jautājumiem tostarp par "Bellingcat" pētījumu, kurā ar Navaļnija indēšanu tie saistītas Krievijas varasiestādes.

"Mēs lieliski saprotam, kas tas ir. Tā ir legalizācija, nekāds tur pētījums, amerikāņu specdienestu materiālu legalizācija," atbildēja Putins, tradicionāli neminot Navaļniju vārdā, bet saucot par "Berlīnes klīnikas pacientu".

Putins norāda, ka Krievijas specdienestiem ir labi zināms, ka amerikāņi izsekojot viņu atrašanās vietu un tālruņus slēdz iekšā tur, kur to uzskata par vajadzīgu (pētījumā FDD darbinieku atrašanās vietas izsekotas pēc mobilo tālruņu datiem, kas Krievijā nopērkami melnajā tirgū).

"Ja tas ir tā, un es jums apgalvoju, ka tas tā ir, tas nozīmē, ka pacients izmanto ASV specdienestu atbalstu. Un tas nozīmē, ka mūsu specdienestiem ir viņš jāpieskata. Bet kāpēc gan mums viņu indēt? Tas ir smieklīgi. Ja vajadzētu, izdarītu līdz galam," apgalvo Putins.

Ar frāzi par to, ka specdienestiem viņš ir jāpieskata, Putins, domājams, netieši atzīst, ka Navaļnijs tiek izsekots.

Kremļa saimnieks turpina ar piebildi, ka nekavējoties devis atļauju izvest "pacientu" uz Vāciju, tiklīdz viņa sieva vērsusies ar tādu lūgumu.

To, ka ar Navaļniju “strādā ASV specdienesti”, iepriekš jau apgalvoja Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

Ziņots, ka pētnieciskā grupa "Bellingcat" kopā ar medijiem "The Insider", "Der Spiegel" un CNN šonedēļ publicēja pētījumu, kurā norāda, ka Navaļniju ar "Novičok" saindējuši FDD darbinieki.

Īpaša FDD komanda Navaļniju izsekojusi jau kopš 2017. gada, kad opozicionārs paziņoja par ambīcijām pretendēt uz valsts prezidenta krēslu. Izlūkdienesta darbinieki sekojuši Navaļnijam braucienos uz Krievijas reģioniem.

Navaļnijam palika slikti 20. augustā, kad viņš lidoja no Tomskas un Maskavu. Lidmašīna veicas ārkārtas nosēšanos Omskā, kur Navaļniju hospitalizēja ar saindēšanās pazīmēm. Slimnīca apgalvoja, ka nekādas indīgas vielas politiķa organismā nav konstatētas.

Pēc divām dienām Navaļniju atļāva pārvest uz slimnīcu Berlīnē, kur analīzēs apstiprināta saindēšana ar "Novičok" grupas vielu.

Krievijas varasiestādes savu saistību ar uzbrukumu Navaļnijam kategoriski noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!