Krievija Sīrijā ir palielinājusi savu kaujas aviācijas skaitu un izvietojusi pretgaisa aizsardzības sistēmas, tāpēc Turcija neuzdrošinās pārkāpt Sīrijas gaisa telpu, ceturtdien lielajā preses konferencē paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Maskavas attiecības ar Ankaru strauji pasliktinājās pēc tam, kad Turcijas iznīcinātājs 24. novembrī pie robežas ar Sīriju notrieca Krievijas bumbvedēju Su-24, kurš esot pārkāpis Turcijas gaisa robežu.

Krievija uzstāja, ka tās lidmašīna atradusies tikai virs Sīrijas, un pēc incidenta nogādāja Sīrijā savas modernākās pretgaisa aizsardzības sistēmas S-400.

Foto: Reuters/Scanpix

Ceturtdienas preses konferencē Putins apsūdzēja Turciju, ka tā pati regulāri pārkāpusi Sīrijas gaisa telpu, bet tagad vairs to nedara.

"Viņi domāja, ka mēs no turienes aizbēgsim! Nē, Krievija nav no tām valstīm. Mēs savu klātbūtni Sīrijā palielinājām, kaujas aviācijas daudzumu palielinājām. Tur nebija Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmas – tagad tur ir S-400. Ja agrāk Turcija tur lidinājās un pastāvīgi pārkāpa Sīrijas telpu, tad lai palido tagad," Putina brīdinājumu citē aģentūra "RIA Novosti".

Foto: AP/Scanpix

Su-24 notriekšanu Putins raksturoja kā "naidīgu darbību" un pārmeta Ankarai "piesegšanos ar NATO". Tā vietā, lai izskaidrotos ar Krieviju, Turcija uzreiz skrējusi uz Briseli sūdzēties, pasvītro prezidents.

"Tā vietā uzreiz skrēja uz Briseli: trauksme! Mūs aizskar! Kurš jūs aiztiek? Mēs kādu tur aiztikām? Nē! Sāka piesegties ar NATO, bet vai NATO tas ir vajadzīgs? It kā noskaidrojās, ka arī nē," klāstīja Putins.

Kremļa saimnieks Turcijas vadībai konferencē veltīja arī vēl skarbākus vārdus. "Ja kāds Turcijas valdībā nolēma nolaizīt amerikāņiem vienu vietu, nezinu, vai tas vajadzīgs amerikāņiem," pasvītroja Putins.

Militāro operāciju Sīrijā Krievija turpinās tik ilgi, cik ilgi Sīrijas armijai būs nepieciešams atbalsts, norādīja Putins.

Ziņots, ka Krievija kopš 30. septembra veic gaisa uzlidojumus pret Sīrijas nemierniekiem, palīdzot prezidenta Bašara al Asada spēkiem. Savukārt Turcija šajā konfliktā atbalsta bruņotos nemierniekus, kuri vēlas prezidenta Asada gāšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!