Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis dekrētu par atbalstu tautiešiem, kas no ārvalstīm brīvprātīgi pārceļas dzīvot uz Krieviju.
Kā Putins paziņojis, tiekoties ar valdības locekļiem Kremlī, ar šo dekrētu tiek apstiprināta attiecīga valsts programma, kas paredz atbalstīt šādus cilvēkus, un izveidota starpresoru komisija, ko vadīs prezidenta palīgs Viktors Ivanovs.

Prezidents pieminējis savu vēstuli Krievijas Federālajai sapulcei, kurā runāts par demogrāfiskās problēmas risināšanas trim ceļiem - dzimstības palielināšanu, mirstības samazināšanu un migrācijas politikas sakārtošanu, radot apstākļus, lai tautieši atgrieztos Krievijā.

Ārvalstīs dzīvojošie krievi, kas vēlēsies pārcelties uz savu tēvzemi, varēs vērsties Krievijas diplomātiskajā pārstāvniecībā attiecīgajā valstī un iesaistīties programmā, kas paredz piedāvāt viņiem konkrētas vietas, kur iespējams iekārtoties darbā, ņemot vērā pieprasījumu reģionos. Paredzēta arī palīdzība pārceļoties, pabalsti, kompensācijas un sociālās garantijas ģimenes locekļiem.

Dekrētā minēti vairāki reģioni, kas sagatavos savus piedāvājumus pārbraucējiem jau līdz 1.septembrim, - Kaļiņingradas, Kalugas, Ļipeckas, Tambovas un Tveras apgabali Krievijas Eiropas daļā un Tjumeņas, Novosibirskas, Irkutskas un Amūras apgabali, Krasnojarskas, Piejūras un Habarovskas novadi Sibīrijā un Tālajos Austrumos.

Programmu koordinēs Federālais migrācijas dienests, bet Putins solījis kopā ar valdību regulāri analizēt tās īstenošanas gaitu.

Lai apkalpotu potenciālos pārbraucējus, paredzēts atvērt Federālā migrācijas dienesta pārstāvniecības tur, kur to vēl nav, - šogad Ukrainā, Kazahstānā, Moldovā un Uzbekistānā, bet nākamgad Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā, Azerbaidžānā, Vācijā, ASV un Izraēlā.

Speciālisti lēš, ka saskaņā ar šo programmu, ko paredzēts īstenot no 2006. līdz 2012.gadam, uz Krieviju varētu organizēti pārceļot vairāki miljoni krievvalodīgo, pirmām kārtām no NVS valstīm, vēsta ziņu aģentūra "Regnum".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!