Pēc 2. martā notikušajām Krievijas prezidenta vēlēšanām Vladimiram Putinam būs jānodod savam pēctecim ne vien vara valstī, bet arī oficiālās rezidences, automobiļi, speciālie sakaru līdzekļi un apsardze. Taču tiek ziņots, ka viņš paturēs savu iemīļoto rezidenci Novoogarjovā.
Eksprezidents nepaliks bez sociāliem un materiāliem labumiem un daudziem viņa ārvalstu kolēģiem šajā ziņā paveicies mazāk, raksta avīze "Novije Izvestija".

Saskaņā ar likumu "Par garantijām Krievijas prezidentam, kurš beidzis pildīt savas pilnvaras, un viņa ģimenes locekļiem" Vladimirs Putins saglabās neaizskaramību. Viņu nevarēs saukt pie kriminālās vai administratīvās atbildības par prezidenta pilnvaru laikā veiktajām darbībām. Izņēmums varētu būt smagu noziegumu izdarīšanas gadījumi. Eksprezidentam līdz mūža beigām tiek piešķirta valsts apsardze, speciālie sakaru līdzekļi, transports. Viņš saņem materiālo nodrošinājumu 75% apmērā no Krievijas prezidenta mēneša atalgojuma (aptuveni 120 000 rubļu jeb 2300 latu), kā arī saglabā tiesības uz apdrošināšanu, medicīnisko apkalpošanu un ārstēšanos sanatorijās vai kūrortos.

Viņš var uzturēt palīgu štatu un izmantot oficiālajām delegācijām paredzētās zāles. Turklāt bijušajam valsts vadītājam tiek nodota mūža lietošanā viena no valdības vasarnīcām.

Vasarnīcas jautājumu Vladimirs Putins jau ir izlēmis - viņš atstās sev iemīļoto rezidenci Novoogarjovā, kas atrodas netālu no Maskavas. Jaunā prezidenta dzīvesvieta pagaidām nav zināma. Kā izteicās prezidenta lietu pārvaldes preses sekretārs Viktors Hrekovs, valsts vadītājam ir trīs oficiālās rezidences - Kremlis, Novoogarjova un "Bočarov ručej" Sočos.

Rezidence "Bočarov ručej" droši vien tiks nodota nākamajam prezidentam, jo premjerministram, par kuru, visticamāk, kļūs Putins, līdzās Melnās jūras krastā ir pašam sava rezidence.

Viktors Hrekovs uzskata, ka nākamā prezidenta oficiālā rezidence tiks izraudzīta no dzīvojamā fonda rezerves Piemaskavā. "Ne nākamais, ne aizejošais prezidents bez rezidences nepaliks," apliecināja prezidenta Lietu pārvaldes preses sekretārs. "Mums ir pietiekami daudz kompleksu, kuri var kļūt par rezidenci."

Šā gada novembrī par "bijušo" kļūs arī Džordžs Bušs jaunākais. ASV arī ir speciāls likums par eksprezidenta statusu. Līdz ar pensiju, kas līdzinās federālā ministra algai (aptuveni 160 000 dolāru jeb 74 000 latu gadā), Bušam, kā arī viņa ģimenes locekļiem būs bezmaksas apsardze, apmaksāta biroja un personiskā arhīva uzturēšana. Līdz 1997. gadam visi bijušie Baltā nama saimnieki līdz mūža beigām bija īpaši apsargājamas personas. Šo funkciju veic speciālo dienestu darbinieki, kuri garantē arī pie varas esošo prezidentu drošību. Taču pēdējais visu mūžu apsargājamais prezidents bija Bils Klintons. Pašreizējais Baltā nama saimnieks pēc aiziešanas no varas varēs izmantot šo privilēģiju tikai desmit gadus.

Bijušajiem ASV prezidentiem netiek garantēta neaizskaramība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!