Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien pauda atbalstu Serbijai Kosovas jautājumā pirms paredzētajām sarunām par provinces statusu, Serbijas prezidentam Borisam Tadičam pavēstot, ka ticis ignorēts etnisko serbu liktenis provincē.
Ja 30 000 etnisko albāņu bēgšana no Kosovas 1999.gadā starptautiskajā sabiedrībā tika uzskatīta par humāno katastrofu, tad "visi klusē par 200 000 serbu, kuri šodien ir spiesti pamest Kosovu", sarunu laikā Kremlī pavēstīja Putins.

Uzsverot Maskavā valdošās bažas par tālāku "Balkānu sadalīšanās" iespējamību, Putins atzina, ka ar provinces nākotni saistītā situācija ir "sarežģīta".

ANO mēģina uzsākt sarunas par Kosovas statusu, un to laikā jāizšķir, vai tai ir jāiegūst pilnīga neatkarība vai arī jāpaliek Serbijas sastāvā.

Albāņi, kas veido 90% no provinces divus miljonus lielā iedzīvotāju kopskaita, arvien nepacietīgāk pieprasa pilnīgu neatkarību, ko Serbija uzskata par neiespējamu.

"Ja albāņi vēlas izmantot pašnoteikšanās un neatkarīgas valsts dibināšanas iespēju, arī citām pusēm ir jābūt tādām pat tiesībām, kas novedīs pie destabilizācijas un sadalīšanās," pavēstīja Tadičs, kurš svētdien ieradās trīs dienu vizītē Krievijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!