Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka Maskava būtu gatava izdot ASV kibernoziedzniekus, ja Vašingtona darītu to pašu attiecībā pret Krieviju un abas valstis par to panāktu attiecīgu vienošanos.

Ar šo paziņojumu Putins nācis klajā intervijā, kuru viņš sniedzis pirms 16. jūnijā gaidāmās tikšanās ar ASV prezidentu Džo Baidenu un kuras fragmenti svētdien tikuši pārraidīti valsts televīzijā.

Kremļa saimnieks izteicies, ka viņš no Ženēvas samita sagaida abpusēja dialoga sākumu un abu valstu līderu personīgo kontaktu atjaunošanu.

Viņš piebildis, ka starp svarīgākajiem jautājumiem, kas apspriežami abiem līderiem, ir stratēģiskā stabilitāte, Lībija un Sīrija, kā arī vides problēmas.

Putins atzinīgi novērtējis Baidena "profesionālismu", kas ļāvis Krievijai un ASV šogad vienoties par par Jaunā Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līguma (START) pagarināšanu par pieciem gadiem.

Baltais nams iepriekš paziņojis, ka Baidens samita laikā gatavojas pievērsties kiberuzbrukumiem, kuru pēdas ved uz Krieviju. Šis jautājums kļuvis īpaši aktuāls pēc nesenā kiberuzbrukuma, kura rezultātā tika paralizēts gaļas apstrādes uzņēmuma JBS darbs Ziemeļamerikā un Austrālijā.

Vašingtona par šī uzbrukuma sarīkošanu aizdomās tur kādu ar Krieviju saistītu kibernoziedznieku grupējumu.

Uz jautājumu, vai Krievija ir gatava notvert un sodīt šos kibernoziedzniekus, Putins atbildējis, ka Maskavas rīcība šajā jomā būs atkarīga no oficiāliem līgumiem, kādus izdosies noslēgt ar Vašingtonu.

Abām pusēm jāuzņemas vienādas saistības, uzsvēris Putins.

"Ja mēs vienojamies par noziedznieku izdošanu, Krievija, protams, to darīs, mēs to darīsim, taču tikai tad, ja otra puse, šajā gadījumā Savienotās Valstis, piekrīt tam pašam un izdos attiecīgus noziedzniekus Krievijas Federācijai," norādījis Kremļa saimnieks.

"Kiberdrošības jautājumi šobrīd ir vieni no svarīgākajiem, jo jebkāda veida sistēmu izslēgšana var novest pie patiesi smagām sekām," piebildis Putins.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!