Pirmā personīga ASV prezidenta Baraka Obamas tikšanās ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu otrdienas rītā turpinājusies vairāk nekā divas stundas, vēsta BBC.

Obama Maskavā ieradies pirmdien trīs dienu vizītē. Viņam jau notikušas sarunas ar Krieviju prezidentu Dmitriju Medvedevu.

Obamas un Putina brokastis notika premjera rezidencē pie Maskavas, tajās piedalījās arī Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs un ASV valsts sekretāres vietnieks politikas jautājumos Viljams Bernss.

"Vēsturē bija mūsu divpusējo attiecību nepārprotama uzplaukuma gadi, bija diezgan pelēka ikdiena un pat pretestība. Ar jūsu vārdu mēs sasaistām cerības uz Krievijas un ASV attiecību attīstību," sacīja Putins, norādot, ka ir priecīgs par iespēju iepazīties ar Obamu.

ASV prezidents savukārt norādīja, ka Krievija un ASV nevarēs atrisināt visas problēmas, taču tagad ir "lieliska iespēja novietot abu valstu attiecības uz stingra pamata".

Par sarunu galveno tematu bija jākļūst abu valstu ekonomisko un tirdzniecības sakaru perspektīvām, kā arī enerģētikas plūsmu diversifikācijas uz Eiropu problemātikai.

Kā ziņots, pirms amerikāņu līdera vizītes uz Maskavu Putins un Obama apmainījušies ar asiem izteikumiem. Obama sacīja, ka Putins joprojām stāv ar vienu kāju uz vecā attīstības ceļa, bet ar otru - uz jaunā. Savukārt Putins atbildēja, ka šķībi viņš stāvēt nemāk, bet gan stingri stāv kājās un vienmēr skatās nākotnē.

Pirmdien Obama un Medvedevs parakstīja kopumā astoņas dažādas vienošanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!