Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apskauž ASV līderi Baraku Obamu par to, ka viņš bez jebkādām sekām var izspiegot savus sabiedrotos, par Putina teikto vēsta Kremlim lojālais ziņu kanāls RT.

"Es apskaužu Obamu, jo viņš bez jebkādām sekām var izspiegot savus sabiedrotos," ikgadējā konferencē žurnālistiem paziņoja Putins, atbildot uz jautājumu, kā ir mainījušās viņa attiecības ar ASV pēc tam, kad atklātībā nākušas Edvarda Snoudena nopludinātās ziņas par ASV spiegošanas programmām.

Putins arī slavēja Krievijā patvērumu radušo bijušo ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) tehnisko darbinieku Snoudenu, norādot, ka viņš darbojas "cēlu mērķu" vārdā.

Krievijas prezidents gan atzina, ka spiegošana ir nozīmīga cīņā ar globālo terorismu, tomēr ASV Nacionālajai Drošības aģentūrai (NSA) vajadzētu pamatnostādnes pilnvaru ierobežošanai.

"Te nav par ko sašust un nav par ko lepoties, spiegošana ir pastāvējusi vienmēr un tā ir viena no senākajām profesijām," skaidro bijušais PSRS VDK aģents Putins.

Krievija no Snoudena nesaņem slepenus dokumentus un valstī viņš var uzturēties tikai ar noteikumu, ka "neiesaistīsies propagandā pret Ameriku", uzsvēra Putins.

Jau vēstīts, ka Snoudens Krievijā ieradās jūnijā no Honkongas, kad bija nopludinājis slepenu informāciju par ASV izlūkdienestu spiegošanas programmām.

Atsaucoties uz Snoudena nopludināto informāciju, mediji ziņoja, ka ASV ir izspiegojušas ārvalstu, tai skaitā savu sabiedroto diplomātus un pilsoņus, kā dēļ ES pat sākta drošības pārbaudeBrazīlijas prezidente atlika vizīti ASV, un citas diplomātiskas problēmas. Laikraksti nāca klajā ar arvien jaunām apsūdzībām par ASV slepeno darbību.

Atklātās informācijas dēļ izvērsās diplomātisks skandāls un izskanēja pārmetumi Baraka Obamas administrācijai. Lielu sašutumu Eiropas Savienībā (ES) izraisīja ziņas, ka ASV izspiegojušas arī Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonsarunas.

Tikmēr pats Snoudens, kurš ASV apsūdzēts spiegošanā, bet citviet tiek slavināts gluži kā varonis, ieguva patvērumu Krievijā. Fakts, ka it kā demokrātijas un vārda brīvības labā slepenu informāciju nopludinājušais cilvēks patvēries Krievijā, kurai pašai ar demokrātiju un vārda brīvību ir nopietnas problēmas, daudziem liek apšaubīt Snoudena nodomu tīrību.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!