Foto: AP/Scanpix

Atrisinājums Ukrainas krīzei jāpanāk mierīgā ceļā, balstoties sarunās saistībā ar Minskā noslēgtajiem līgumiem, intervijā Ēģiptes laikrakstam "Al Ahram" sacīja Krievijas prezidents Vladimirs Putins, vienlaikus uzsverot, ka galvenais stabilizācijas nosacījums ir ugunspārtraukšana no Ukrainas valdības spēku puses.

"Galvenais nosacījums situācijas stabilizācijai ir nekavējoša ugunspārtraukšana Ukrainas dienvidaustrumos no tā dēvētās pretterorisma, bet būtībā soda operācijas puses," pirmdien publicētajā intervijā norādīja Krievijas līderis.

Situāciju sarežģī Kijevas centieni vērst pret Donbasu ekonomisko spiedienu. "Tas ir strupceļš, kas draud ar lielu katastrofu," viņš brīdināja.

Krīze "turpināsies tik ilgi, kamēr paši ukraiņi nespēs vienoties savā starpā, līdz nebūs izbeigta radikālisma un nacionālisma trakošana", norādīja Putins.

"Ir vajadzīgs, lai Kijevas varasiestādes izdzirdētu savu tautu. Atrastu kopīgu valodu un vienotos ar valsts visiem politiskajiem spēkiem un reģioniem. Izstrādātu tādu valsts konstitucionālās iekārtas formulu, ar kuru visiem pilsoņiem būtu droša un komfortabla dzīve, pilnā apjomā tiktu ievērotas cilvēktiesības," sacīja Putins, kurš pirmdien un otrdien viesosies Ēģiptē.

Viņš arī pauda pārliecību, ka Ukrainas krīze izraisījusies ASV darbību rezultātā.

"Ukrainas krīze nesākās Krievijas vainas dēļ. Tas bija rezultāts ASV un to Rietumu sabiedroto, kas sevi bija sākuši uzskatīt par uzvarētājiem Aukstajā karā, mēģinājumiem uzspiest visur savu gribu," skaidroja Putins.

"Mēs redzējām, kā NATO infrastruktūra tiek pārvietota arvien tuvāk Krievijas robežām, kā tiek ignorētas Krievijas intereses," norādīja prezidents.

"Mēs vairākkārt brīdinājām ASV un to Rietumu sabiedrotos par postošajām sekām, kādas būs, ja notiks iejaukšanās Ukrainas iekšējās lietās, bet mūsu viedoklī neieklausījās," atzina Putins.

Krievija pagājušā februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Kā janvāra beigās ANO Drošības padomes sēdē apliecināja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs, Ukrainas austrumos atrodas 12 000 Krievijas karavīru.

Atbilstoši vēstnieka teiktajam Austrumukrainā ir arī 235 Krievijas tanki, 720 bruņutransportieri un 263 artilērijas sistēmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!