Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins apbalvojis ar ceturtās šķiras ordeni "Par nopelniem Tēvijas labā" savu tuvu draugu, vienu no vasarnīcu kooperatīva "Ozero" dibinātājiem un bankas "Rossija" akcionāru Juriju Kovalčuku, liecina oficiālajā valdības portālā publicēta informācija.

Uzņēmējs Kovalčuks ir iekļauts žurnāla "Forbes" Krievijas bagātāko cilvēku sarakstā ar vairāk nekā trīs miljardu dolāru turību. Putina rīkojumā viņš nodēvēts par "sabiedrisko darbinieku no Sanktpēterburgas", bet apbalvojums piešķirts "par milzīgu ieguldījumu sociāli nozīmīgu projektu realizēšanā Krimas Republikā".

Krievija Ukrainai piederošo Krimas pussalu okupēja un anektēja 2014. gadā. Krimā darbojas Kovalčuka uzņēmumi, starp kuriem vīna darītavas "Massandra". "Novij svet" un virkne tūrisma objektu, skaidro "Currenttime".

Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados Kovalčuks kopā ar Putinu un citiem partneriem Ļeņingradas apgabalā nodibināja kooperatīvu "Ozero". Šī vasarnīcu ciemata nosaukums kļuvis atpazīstams, jo pēc Putina nākšanas pie varas daudzi no tā dibinātājiem kļuvuši bagāti vai nokļuvuši augstos valsts amatos.

2014. gadā pēc Krimas aneksijas banka "Rossija" un Kovalčuks kā viens no galvenajiem tās akcionāriem tika iekļauts ASV sankciju sarakstā. ASV Valsts kases paziņojumā bija skaidrots, ka Kovalčuks ir Putina "privātais kasieris".

Savukārt medijs "Projekt", ko nesen Krievijā atzina par "nevēlamu organizāciju", savā pētījumā par Kovalčuku sauc viņu par "Putina noslēpumu glabātāju".

2020. gada pavasarī Putins vēl vienam savam draugam Arkādijam Rotenbergam piešķīra Darba varoņa titulu – par tilta uz Krimu celtniecību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!