Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV sagaida, ka Krievija tuvākajās nedēļās mēģinās uzsākt jaunu uzbrukumu Ukrainā, iespējams, arī vairākos jaunos virzienos, raidsabiedrības CNN ēterā paziņoja Baltā nama pārstāvis Džons Kirbijs.

Viņš skaidro, ka tuvākās nedēļas Krievijas karā pret Ukrainu būs kritiskas un Vašingtona paredz, ka diktators Vladimirs Putins mēģinās sākt jaunu uzbrukumu, tostarp nav izslēgts, ka jaunos virzienos. ASV ir jābūt drošām, ka tās dara visu, lai sagatavotu Ukrainu, uzsver Kirbijs.

Ukrainas spēkiem ir jābūt gataviem ne tikai aizsargāties pret Krievijas uzbrukumiem, bet arī spēt rīkot savus uzbrukumus jebkurā vietā, jebkurā laikā un jebkurā apjomā pēc saviem ieskatiem, atzīmē amatpersona.

"Mēs darām visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka viņi [Ukrainas karavīri] ir pēc iespējas gatavāki nākamajām kritiskajām nedēļām un mēnešiem," runājot par ukraiņu karavīru apmācībām, teic Kirbijs.

Pagājušajā nedēļā medijs "Politico" ziņoja, ka ASV lielā ātrumā gatavo Ukrainas spēkus pretuzbrukumam, apmācot karavīrus un steidzami nosūtot kara tehniku. Eksperti ir prognozējuši, ka pavasarī sāksies Ukrainas pretuzbrukums okupantiem.

Savukārt par Krievijas spēkiem kara gaitā jau iepriekš bijušas runas, ka agresors gatavo jaunus uzbrukumus, taču tie tā arī nav nesuši tādus panākumus, kā Krievija sagaida. Piemēram, joprojām nav pilnībā ieņemta Bahmuta un britu izlūki secina, ka okupantiem tur zūd uzbrukuma jauda.

Vēl viena vieta, kur okupantiem tā arī nav izdevies gūt būtiskus panākumus, ir Vuhledara.

Krievija Ukrainā ir zaudējusi bruņutehniku kolosālos apmēros, kas papildu rada grūtības aizpildīt robus, par to liecina, piemēram, piecdesmito gadu kaujas tehnikas vilkšana ārā no noliktavām.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!