Foto: AP/Scanpix/LETA

Krievijas diktators Vladimirs Putins rada apstākļus ilgstošam karam Ukrainā, secinājis ASV Kara pētījumu institūts (ISW).

Tiekoties ar tā dēvēto cilvēktiesību padomi, Putins atzinis, ka karš Ukrainā varētu būt "ilgs process" un ka jaunu teritoriju sagrābšana Krievijai ir svarīgs rezultāts, norādījuši ISW analītiķi.

Viņi arī vērsuši uzmanību uz to, ka Putins salīdzinājis sevi ar Krievijas caru Pēteri I un norādījis, ka Krievija tagad kontrolē Azovas jūru, par kuru cars cīnījās.

"Šī atsauce uz Krievijas impērisko vēsturi skaidri definē Putina pašreizējos mērķus Ukrainā kā atklāti imperiālistiskus un joprojām maksimālistiskus. Putins gatavo Krievijas iekšzemes auditoriju ilgstošam, nogurdinošam karam Ukrainā, kura mērķis ir jaunu Ukrainas teritoriju iekarošana," secināts ISW ziņojumā.

Tajā arī norādīts, ka Krievijas informatīvā telpa pozitīvi reaģējusi uz Putina imperiālistiskajiem izteikumiem, kas rada papildu apstākļus kara paildzināšanai.

ISW atsaucas uz kādu krievu blogeri, kurš salīdzinājis Ukrainu ar Sīriju, norādot, ka Krievijas spēki kaujas laukā sāka izjust uzvaras tikai gadus pēc operācijas sākuma.

"Šķiet, ka Putins nevēlas riskēt zaudēt iekšzemes impulsu, pat uz īsu brīdi apturot savas uzbrukuma operācijas, nemaz nerunājot par atkāpšanos no saviem mērķiem, kuri, kā viņš arvien skaidrāk liek noprast, ietver Krievijas impērijas atjaunošanu tādā vai citādā formā," teikts ISW ziņojumā.

Ukraina: Krievija zaudējusi 93 tūkstošus karavīru

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 93 060 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Diennakts laikā iznīcināti 340 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 24. februārī krievi zaudējuši 2937 tankus, 5911 bruņutransportierus, 1925 lielgabalus, 395 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 211 zenītartilērijas iekārtas, 281 lidmašīnu, 264 helikopterus, 1603 bezpilota lidaparātu, 592 spārnotās raķetes, 4528 automobiļus un autocisternas, 16 kuģus un ātrlaivas, kā arī 164 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Okupantu apšaudē Kurahovē iet bojā civiliedzīvotāji

Krievijas bruņotie spēki trešdien ar reaktīvajām zalvju uguns sistēmām apšaudīja Doneckas apgabala Kurahoves pilsētu, nogalinot vismaz 10 civiliedzīvotājus, savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Doneckas apgabals - šodien Krievijas armija deva triecienu Kurahovei, ļoti nežēlīgi un pilnīgi aprēķināti. Tieši mierīgajiem iedzīvotājiem, vienkāršiem cilvēkiem. Tirgum, elevatoram, degvielas uzpildes stacijai, autoostai, dzīvojamēkai. Bojāgājušo uzskaitījumā pašlaik ir 10 cilvēki, ir daudz ievainoto. Izsaku līdzjūtību radiem un tuviniekiem (..) Mūžīga piemiņa visiem Krievijas terora upuriem!" paziņoja Zelenskis.

Doneckas apgabals ir viens no karstākajiem karadarbības punktiem Ukrainā. Krievu okupanti katru dienu apšauda šī apgabala apdzīvotās vietas. Kurahove atrodas apmēram 15 kilometrus uz rietumiem no frontes līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!