Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ja Savienotās Valstis īstenos jaunās sankcijas pret Krievijas gāzesvadu projektiem, Maskava reaģēs ar atbilstošiem pretpasākumiem, ceturtdien paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Jau vēstīts, ka ASV Kongress ir apstiprinājis aizsardzības izdevumu likumprojektu 738 miljardu ASV dolāru apmērā, kas cita starpā ietver sankcijas pret Krievijas gāzesvadu "Nord Stream 2" un "Turkstream" projektiem.

Plānots, ka "Nord Stream 2", kas paredzēts Krievijas dabasgāzes transportēšanai pa Baltijas jūru uz Vāciju, sāks darboties tuvāko mēnešu laikā.

"Mēs atbildēsim ekvivalentā veidā. Tas, protams, ietekmēs mūsu starpvaldību attiecības," televīzijā pārraidītā tradicionālajā gada noslēguma preses konferencē paziņoja Putins.

Kremlis iepriekš nosodīja šīs ASV sankcijas kā netaisnīgu mēģinājumu saglabāt ASV pozīcijas Eiropas dabasgāzes tirgū.

ASV cenšas saglabāt savu "mākslīgo pārsvaru Eiropas tirgos" un piespiest eiropiešus pirkt gāzi no ASV par augstāku cenu nekā no Krievijas, šonedēļ žurnālistiem sacīja Putina preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs.

Sankcijas nosodījis arī Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss, nodēvējot tās par nepieņemamām.

Savienotās Valstis mēģina ietekmēt "autonomus lēmumus, kas pieņemti Eiropā", sacīja Māss.

Kijeva bažījas, ka pēc jauno gāzesvadu atklāšanas Krievija izvairīsies sūtīt dabasgāzi uz Ukrainu.

Vācija un Eiropa jau saņem dabasgāzi no Krievijas caur gāzesvadu "Nord Stream 1" un tranzītā caur Ukrainu.

Kijeva uzskata, ka jaunie gāzesvadi graus Eiropas Savienības (ES) centienus, kuru mērķis ir piespiest Krieviju izbeigt konfliktu Austrumukrainā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!