Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien uzrunā Federālajai sapulcei solīja "sistemātiski" turpināt Maskavas ofensīvu Ukrainā.

"Soli pa solim mēs rūpīgi un sistemātiski atrisināsim uzdevumus, ar kuriem mēs saskaramies," sacīja Putins uzrunā pirms militārās intervences pirmās gadadienas.

"Es runāju ar jums grūtā un mūsu valstij svarīgā brīdī, laikā, kad visā pasaulē notiek dziļas pārmaiņas," Putins sacīja Krievijas augstākajām amatpersonām un politiskajai elitei.

Viņš sacīja, ka "vēsturiskie notikumi noteiks mūsu valsts nākotni, (..) katru no mums saista milzīga atbildība".

Viņš arī atkārtoja nepamatotos apgalvojumus, ka Krievija saskārās ar nacistu draudiem, kā arī "pastāvīgiem draudiem un naidu" no Kijivas puses.

Ukraina gaidīja, kad Krievija nāks viņiem palīgā, apgalvoja Putins.

"Ukraina un Donbass ir kļuvuši par totālu melu simbolu," pavēstīja Putins, apsūdzot Rietumus par izstāšanos no "fundamentālajiem līgumiem" un "liekulīgu paziņojumu" sniegšanu.

"Es gribu atkārtot: tieši viņi ir vainīgi karā, un mēs izmantojam spēku, lai to apturētu," sacīja Putins.

Putins arī apgalvoja, ka Krievija mēģinājusi atrisināt konfliktu Donbasa reģionā mierīgā ceļā.

Viņš sacīja, ka Rietumu apņemšanās nodrošināt mieru izrādījās "krāpšana" un "nežēlīgi meli", un apgalvoja, ka Kijiva mēģinājusi iegūt bioloģiskos un kodolieročus.

"Mēs darījām visu iespējamo, lai šo problēmu atrisinātu mierīgā ceļā, sarunu ceļā rastu mierīgu izeju no šī sarežģītā konflikta, taču aiz mūsu muguras tika gatavots pavisam cits scenārijs," sacīja Putins. "Viņi tikai vilka laiku, pieverot acis uz politiskām slepkavībām, sliktu izturēšanos pret ticīgajiem."

Jo vairāk tāla darbības rādiusa sistēmu Rietumi piegādās Ukrainai, jo tālāk Krievija atstums draudus no savām robežām, sacīja Putins.

"Visiem ir jābūt skaidram vienam apstāklim: jo vairāk tāla darbības rādiusa Rietumu sistēmas nonāks Ukrainā, jo tālāk mēs būsim spiesti novirzīt draudus prom no savām robežām. Tas ir dabiski," norādīja Putins.

Viņš atzīmēja, ka Rietumi Ukrainu izmanto gan kā tarānu pret Krieviju, gan kā poligonu.

"Rietumu elites neslēpj savu mērķi – nodarīt Krievijai stratēģisku sakāvi. Tas nozīmē tikt galā ar mums vienreiz par visām reizēm," sacīja Putins.

Viņš arī paziņoja, ka Rietumu sankcijas, kuru mērķis bija likt Krievijas iedzīvotājiem "ciest", nav bijušas veiksmīgas, un apgalvo, ka Krievijas rubļu daļa starptautiskajos darījumos ir "divkāršojusies".

Putins arī pavēstīja, ka pēdējā gada laikā vairākās nozarēs bijusi izaugsme, kā arī samazinājies bezdarbs.

Krievija aptur dalību START līgumā


Uzrunas laikā Putins arī paziņoja, ka Krievija aptur savu dalību Krievijas un ASV noslēgtajā Stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumā (START).

Viņš uzsvēra, ka Krievija neizstājas no līguma, bet gan aptur dalību.

"Ja ASV veiks izmēģinājumus, tad arī mēs to darīsim," sacīja Putins.

Pēc Krievijas prezidenta teiktā, ASV un NATO atklāti paziņo, ka to mērķis ir sagādāt Krievijai stratēģisku sakāvi, un Rietumi ir "tieši iesaistīti" triecienos pa Krievijas aviāciju.

Vienlaikus NATO pieprasa Krievijai atgriezties pie START līguma un ļaut Rietumu ekspertiem apmeklēt Krievijas kodolobjektus, sacīja Putins.

Tā dēvētais Jaunais START ir jaunākais divpusējais līgums, kuru noslēgušas ASV un Krievija.

2010. gadā parakstītais līgums paredz, ka abu pušu kodolarsenāli tiek ierobežoti ar 1550 stratēģiskajām kaujas galviņām, kas ir gandrīz par 30% mazāk nekā 2002. gadā noteiktais maksimums.

Krievija augustā paziņoja, ka aptur Jaunajā START paredzētās ASV inspekcijas savos militārajos objektos, apgalvojot, ka tā esot atbildes reakcija uz ASV atteikumu atļaut Krievijas inspektoru ierašanos amerikāņu militārajos objektos.

Abpusējās inspekcijas tika apturētas līdz ar Covid-19 pandēmijas sākumu.

2021. gadā dažas dienas pirms līguma termiņa beigām ASV un Krievija vienojās to pagarināt uz vēl pieciem gadiem.

Krievija novembrī arī uz nenoteiktu laiku atlika līgumā paredzētās sarunas par ieroču kontroli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!