Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šonedēļ notikušajā telefonsarunā ar Turcijas prezidentu Redžepu Tajipu Erdoganu izvirzījis vairākus priekšnosacījumus, lai tiktos ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, paziņojis Turcijas prezidenta preses sekretārs Ibrahims Kalins.

Viņš intervijā laikrakstam "Hürriyet" sacīja, ka Erdogans ceturtdien telefonsarunā ar Putinu uzaicinājis viņu uz sarunām Turcijā ar Zelenski, lai risinātu jautājumu par uguns pārtraukšanu, un ja Zelenskis ir gatavs tikties, tad Putins izvirzījis vairākus priekšnosacījumus.

Putins paziņojis, ka ir jāatrisina vairāki faktori, pirms var notikt jebkādas sarunas valsts vadītāju līmenī, sacīja Kalins.

"Pirmkārt, Ukrainas neitralitāte, respektīvi, atteikšanās no iestāšanās NATO. Otrkārt, atbruņošanās un abpusējas drošības garantijas Austrijas modeļa kontekstā. Treškārt, process, kuru Krievijas puse dēvē par "denacifikāciju", šķēršļu noņemšana plašai krievu valodas lietošanai Ukrainā. Tiek uzskatīts, ka pirmajos četros punktos ir kaut kāds progress notiekošajās sarunās. Ir pāragri runāt par pilnīgu vienošanos vai to, ka vienošanās tūlīt tūlīt tiks parakstīta," sacīja Kalins.

Viņš piebilda, ka Putins izvirzījis vēl divas prasības, kas ir "paši sarežģītākie jautājumi" – Krimas aneksijas un divu Donbasa "republiku" atzīšana. Kalins norādīja, ka šie divi jautājumi ir nepieņemamas prasības Ukrainai un starptautiskajai sabiedrībai.

"Ja tiks sasniegts punkts par pirmajiem četriem jautājumiem un panākta vienošanās, tad līderu līmenī var notikt apspriešanās par piekto un sesto," sacīja Kalins, piebilstot, ja sarunas notiks, tad tas var kļūt par iespēju vienoties izbeigt karu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!