Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli paziņojis, ka pēc iespējas ātrāk jāsarīko jaunas sarunas par Austrumukrainas konflikta noregulējumu.

Kaujas starp Ukrainas armiju un Krievijas atbalstītajām kaujinieku bandām saasinājās pagājušajā nedēļā, kad Ukraina uz mēnesi kļuva par ANO Drošības padomes prezidējošo valsti.

Šajās sadursmēs dzīvību zaudējuši vairāki mierīgie iedzīvotāji un vairāk nekā desmit karavīru.

Abas karojošās puses vaino viena otru situācijas eskalācijā.

Telefonsarunā Putins un Merkele pauda bažas par neseno vardarbības saasināšanos.

Putins pieprasīja pēc iespējas ātrāk noorganizēt Ukrainas, Krievijas, Vācijas un Francijas ārlietu ministru tikšanos, un pēc tam sarīkot diskusijas par situāciju "augstākajā līmenī", paziņoja Kremlis.

Kad ministru tikšanās varētu tikt noorganizēta, Kremlis neatklāja.

Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Karadarbībā kopš 2014. gada aprīļa gājuši bojā gandrīz 10 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!