Foto: PantherMedia/Scanpix
Īrija deportēs zādzībās pieķertu Latvijas valstspiederīgo, kurš pērn par zādzībām notiesāts Lielbritānijā, bet iepriekš Latvijā izcietis sodu par izvarošanu un zādzību.

Kā vēsta Īrijas latviešu portāls "Baltic Ireland", 51 gadu vecais Nikolajs Petrovs 7.septembrī aizturēts Dundalkā par zādzību.

12.septembrī Petrovs stājās Dundalkas tiesas priekšā, atzīstot savu vainu zādzībā un paziņojot, ka vēlas pamest Īriju.

Vīrietis apgalvoja, ka viņam kabatā ir tikai 100 eiro (70 lati) un pase, un viņš vēlas doties uz savas valsts vēstniecību Dublinā, lai lūgtu palīdzību aizbraukšanai.

Dundalkas tiesa Petrovam piesprieda ar brīvības atņemšanu nesaistītu sodu un viņš no tiesas zāles devās prom uz brīvām kājām.

Taču Īrijas tiesai tobrīd nebija zināms, ka Latvijā Petrovam ir vairākas iepriekšējas sodāmības, tostarp 1990.gadā piespriests sešarpus gadu cietumsods par izvarošanu, 2000.gadā piespriests sešu gadu cietumsods par izvarošanu, kā arī 1999.gadā piespriests četru gadu cietumsods par ielaušanos mājā.

Īrijas likumsargiem bijusi pieejama informācija tikai par to, ka Petrovs par zādzībām tiesāts Lielbritānijā.

2011.gada aprīlī Lielbritānijas tiesa Petrovam piesprieda četru gadu un astoņu mēnešu cietumsodu par 12 zādzību epizodēm un pieciem mēģinājumiem ielauzties mājokļos. Visas zādzības Petrovs bija pastrādājis trīs kilometru rādiusā ap savu mājvietu Northemptonas pilsētā.

Lielbritānijā Petrovs ieradās 2010.gada nogalē drīz pēc atbrīvošanas no cietuma Latvijā, kur viņš izcieta kārtējo cietumsodu.

Pēc apmešanās Northemptonā Petrovs sistemātiski ielauzies mājās savas jaunās dzīvesvietas tuvumā. Zādzības pārsvarā pastrādātas dienas laikā, kad saimnieki neatradās mājās.

Britu policisti Petrovu aizturēja 2010.gada 29.decembrī. Aizturēšanas brīdī pie viņa atrasti instrumenti mājokļu uzlaušanai.

No cietuma Lielbritānijā Petrovs atbrīvots pirms termiņa beigām ar nosacījumu, ka atstās Lielbritāniju. Pēc iznākšanas cietuma Petrovam izdevās iekļūt Īrijā bez britu vai īru varas iestāžu uzraudzības.

Kā portālu "Baltic Ireland" informēja Latvijas Republikas vēstniecības Dublinā konsulārās daļas vadītāja Vija Buša, Nikolajs Petrovs vērsās pēc palīdzības vēstniecībā pēc tam, kad šā gada 21.septembrī Īrijas policija viņu aizturēja otrreiz.

Petrovs aizturēts par likuma neievērošanu, kas attiecas uz personām, kas tiesātas par dzimumnoziegumiem. Saskaņā ar Īrijas likumdošanu, personām, kuras tiesātas par seksuālajiem noziegumiem jebkurā citā valstī, ierodoties Īrijā, septiņu dienu laikā jāpiereģistrējas policijā.

Petrovs policistiem apgalvoja, ka par šo likuma normu nezināja. Tagad Petrovs ar tiesas lēmumu tiks no valsts deportēts.

Īrijas policijas preses dienests konkrēto situāciju ir atteicies komentēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!