Foto: TASS/Scanpix/LETA

Vēl pirms Uzbekistānas prezidenta vēlēšanu oficiālo rezultātu paziņošanas līdzšinējais līderis Šavkats Mirzijojevs pirmdien saņēmis apsveikumus par uzvaru no Kremļa saimnieka Vladimira Putina, Baltkrievijas faktiskā vadītāja Aleksandra Lukašenko un Kazahstānas prezidenta Kasima Tokajeva, vēsta portāls "Currenttime".

Uzbekistānas prezidenta vēlēšanas notika 24. oktobrī. Uzbekistānas Centrālā vēlēšanu komisija atzina vēlēšanas par notikušām un godīgām, bez konstatētiem pārkāpumiem.

Vēl pirms tika paziņoti kādi rezultāti, 25. oktobrī Mirzijojevu ar uzvaru sveica Putins. "Telefonsarunas laikā Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins silti apsveica Uzbekistānas Republikas prezidentu Šavkatu Mirzijojevu ar pārliecinošu uzvaru valsts vadītāja vēlēšanās," teikts Kremļa preses dienesta paziņojumā.

Tāpat ar apsveikuma vārdiem Mirzijojevam zvanījis Baltkrievijas diktators Lukašenko, vēlot "veiksmi nosprausto plānu realizācijā", liecina informācija prezidentūras vietnē.

Foto: TASS/Scanpix/LETA

Apsveikumus Uzbekistānas kolēģim paudis arī Kazahstānas kolēģis Tokajevs.

Jāatzīmē, ka visās šajās valstīs vēlēšanu procesi netiek uzskatīti par brīviem un godīgiem, bet Lukašenko gadījumā pēc 2020. gada augustā notikušajām vēlēšanām, kuru rezultāti tiek uzskatīti par falsificētiem, Rietumos viņš vairs netiek atzīts par leģitīmu prezidentu.

Uzbekistānas Centrālā vēlēšanu komisija tikai vēlāk pirmdien paziņoja, ka par Mirzijojevu nobalsojis 80,1% vēlētāju, bet vēlēšanās kopumā piedalījušies 80,4% balstiesīgo iedzīvotāju.

Ar 64 gadus veco Mirzijojevu par prezidenta krēslu formāli sacentās četri maz zināmi un valdību atbalstoši kandidāti. Savukārt trim opozīcijas partijām savus kandidātus vēlēšanām reģistrēt nebija ļauts.

Šīs bija sestās prezidenta vēlēšanas 35 miljonu apdzīvotajā Uzbekistānā kopš neatkarības iegūšanas 1991. gadā.

Mirzijojevs par prezidentu kļuva 2016. gadā, kad mira Uzbekistānas ilggadējais līderis Islams Karimovs. Viņš bija premjerministrs, kurš pēc Karimova nāves kļuva par prezidenta pienākumu izpildītāju. Pēc trīs mēnešiem sarīkotajās vēlēšanās viņš ieguvis 88,6% balsu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!