Foto: Sputnik/Scanpix/LETA

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien telefonsarunā apsprieda krīzi saistībā ar Ziemeļkorejas kodolprogrammu, un Tramps sarunas laikā pateicās Putinam par ASV ekonomikas atzinīgu novērtējumu.

Prezidenti apsprieda "situāciju vairākās krīžu zonās, fokusējoties uz kodolproblēmas risināšanu Korejas pussalā," paziņoja Kremļa administrācija, nesniedzot sīkākas ziņas.

Baltais nams informēja, ka Putins un Tramps "apsprieda sadarbību ļoti bīstamās situācijas atrisināšanai Ziemeļkorejā".

"Prezidents Tramps pateicās prezidentam Putinam par Amerikas ekonomikas spēcīgā snieguma atzīšanu savā ikgadējā preses konferencē," paziņoja Baltais nams.

Putins ceturtdien savā preses konferencē bija sacījis: "Paskatieties, kā reaģē tirgi, tie pieaug. Tas parāda ticību Amerikas ekonomikai. Visu cieņu [Trampa] pretiniekiem, [bet] tie ir objektīvi fakti."

Putins un Tramps ir uzslavējuši viens otru arī iepriekš. ASV īpašais prokurors pašlaik izmeklē iespējamus sakarus starp Trampa vēlēšanu kampaņu un Maskavu ar mērķi panākt viņa uzvaru ASV prezidenta vēlēšanās.

Vašingtona šonedēļ paziņoja, ka ir gatava "bez priekšnosacījumiem" runāt ar Ziemeļkoreju, kas pēdējos mēnešos veikusi vairākus starpkontinentālo ballistisko raķešu izmēģinājumus.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons sacīja, ka Trampa administrācija vēl arvien ir apņēmusies piespiest Phenjanu atteikties no tās kodolarsenāla, bet ir gatava doties uz "pirmo tikšanos bez priekšnosacījumiem".

Putins savā ikgadējā preses konferencē Maskavā atzinīgi novērtēja ASV "realitātes apzināšanos" Ziemeļkorejas krīzē. Putins tomēr aicināja visas puses "izbeigt situācijas pasliktināšanu" un sacīja, ka Maskava neatzīst Ziemeļkorejas kā kodolvalsts statusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!