Pirmo reizi kopš komunistiskās Austrumvācijas sabrukuma Krievijas prezidents Vladimirs Putins nākamajā mēnesī apmeklēs Drēzdeni, kur viņš astoņdesmitajos gados dienēja kā VDK spiegs, ceturtdien paziņoja kāda amatpersona.
Taču vizītē, kas paredzēta 26. un 27.septembrī, aģents, kurš tagad kļuvis par prezidentu, nekavēsies atmiņās kopā ar saviem kolēģiem no Austrumvācijas drošības policijas "Stasi", teica Saksijas reģionālās valdības pārstāve, uzsverot, ka "viņš noteikti netiksies ar veciem draugiem".

Bijušie "Stasi" darbinieki saka, ka Putins galvenokārt saticies ar sava profesionālā loka cilvēkiem. Putins no 1984. līdz 1990.gadam bija VDK aģents pilsētā, kas bija pazīstama kā Vācijas kultūras galvaspilsēta, pirms tā tika sagrauta Otrā pasaules kara beigās.

Viņam noteikti ir labas atmiņas par Drēzdeni, jo tajos gados viņš un viņa sieva Ludmila audzināja abas savas mazās meitas. Viņu mazbērnu novietne atradās tieši pretī blokmāju kvartālam elegantā pilsētas rajonā, kurā viņi dzīvoja.

Vairākas pagātnes epizodes varētu izraisīt nevēlamākas atmiņas. Putins pavirši izpildīja savu pēdējo uzdevumu VDK virsnieka amatā Austrumvācijā, kas beidzās ar spiegu grupas sagrāvi.

Kādā citā gadījumā pēc Berlīnes mūra atvēršanas 1989.gadā pūlis ielenca VDK galveno mītni un draudēja ielauzties lepnajā savrupnamā, kurā tā atradās. Savās atmiņās Putins stāsta, ka viņš izlicies par tulku, lai atvairītu pūļa dusmas.

Putins, kurš labi runā vāciski, sāks savu vizīti 25.septembrī, kad viņam Berlīnē paredzētas sarunas ar kancleru Gerhardu Šrēderu un pēc tam dosies uz Drēzdeni, beidzot savu vizīti 27.septembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!