Foto: AP/Scanpix/LETA

Visaptverošam iebrukumam Ukrainā turpinoties piekto mēnesi, Krievijas prezidents Vladimirs Putins varētu būt devis pavēli ieņemt Harkivu un vēl neokupēto Harkivas apgabala daļu, secinājuši ASV bāzētā Kara pētījumu institūta (ISW) analītiķi.

Kā norāda ISW eksperti, pagaidām gan ir tikai netieši pierādījumi tādam Putina rīkojumam.

Kopš 26. jūnija Krievijas karaspēks cenšas ieņemt uz ziemeļiem no Harkivas esošo Dementijivku, kurai ir ierobežota nozīme Krievijas aizsardzībā pret Ukrainas pretuzbrukumiem.

Turklāt Ukrainas militārie izlūki publicējuši noklausītu telefonsarunu, kurā Krievijas karavīrs sūkstas, ka viņa komandierim ir vienalga par zaudējumiem, jo viņa vienīgais mērķis ir nonākt līdz Harkivai.

Tāpat ISW ziņo, ka Krievijas ieceltās amatpersonas no pagaidu okupētajām Harkivas apgabala teritorijām sākušas sadarboties ar pašpasludinātās Luganskas tautas republikas pārstāvjiem, kas varētu liecināt par Krievijas mērķi radīt apstākļus ilgstošai okupācijai.

Vienlaikus ISW analītiķi par maz ticamu uzskata iespēju, ka Krievija gūs panākumus Harkivas pilsētas un visa apgabala ieņemšanā. Analītiķi uzskata, ka tuvāko dienu laikā Krievijas armija mēģinās pastiprināt uzbrukumus uz ziemeļiem no Harkivas, tomēr maz ticams, ka tas dos būtiskus teritoriālus panākumus.

Krievija turpina izmantot artilēriju visā kontaktlīnijas garumā.

Ukrainas puse ziņo, ka svētdien Harkivas virzienā ienaidnieks mēģina noturēt ieņemtās pozīcijas, kā arī veic izlūkošanu ar bezpilota lidaparātu un veic pozīciju inženiertehnisko aprīkošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!