Foto: Bundesarchiv

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlējis parlamenta apakšpalātas priekšsēdētājam Vjačeslavam Volodinam izstrādāt likumprojekta grozījumus, kas aizliegtu Padomju Savienības un nacistiskās Vācijas salīdzināšanu, atsaucoties uz Kremļa paziņojumu, raksta "The Moscow Times".

Volodinam grozījumi, kas "aizliegtu publiski pielīdzināt PSRS un nacistiskās Vācijas lomu Otrajā pasaules karā" atbilstoši direktīvai jāizstrādā līdz 1. jūlijam.

Kremlis jau vairākus gadus cenšas pārrakstīt vēsturi, ignorējot vai cenšoties mazināt nozīmi tam, ka, uzsākot Otro pasaules karu, Polijā iebruka gan Trešais reihs (1939. gada 1. septembrī), gan Padomju Savienība (vien dažas nedēļas vēlāk – 17. septembrī), atbilstoši iepriekš tā paša gada 23. augustā abu tā brīža partneru noslēgtajam savstarpējās neuzbrukšanas līgumam, kas pazīstams kā Molotova-Ribentropa pakts. Foto redzama abu pušu kopīga parāde Brestā, Polijā (tagad – Baltktievijas teritorijā) pēc abu spēku satikšanās.

Pakts cita starpā neatkarīgās Austrumeiropas valstis sadalīja interešu zonās, kuras abas totalitārās varas vēlāk arī pakļāva. Putins savulaik jau izteicies, ka pakts neesot nekas slikts, bet gan atbilstošs tam laikam.

Pēdējo gadu laikā Kremļa uzdevumā vēsturnieki no jauna pārskata arhīvus par nacistu noziegumiem Krievijā. Acīmredzami augusi arī ikgadēji Krievijā svinētās "uzvaras dienas" parādes nozīme. Šogad tā Covid-19 pandēmijas dēļ pat tika pārcelta, bet ne atcelta.

Iepriekš Komunistiskā partija jau bija rosinājusi sodīt par PSRS un nacistiskās Vācijas salīdzināšanu jeb viņu vārdiem "pēckara situācijas kārtības izmainīšanu" ar 10 gadu ilgu cietumsodu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!