Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien paziņoja, ka plūdu nodarīto zaudējumu precīzais apjoms Jakutijā jāaprēķina līdz nākamajai otrdienai.
Putins sanāksmē par plūdu seku likvidāciju, kas notika Ļenskā, atzina, ka dabas katastrofas nodarītie zaudējumi būs milzīgi, un minēja, ka šobrīd, pēc vietējo varas iestāžu aplēsēm, tie veido 3,9 miljardus rubļu (82 miljonus latu), bet pēc valdības komisiju informācijas - 2,4 miljardus rubļu (50,4 miljonus latu).

Viņš arī uzdeva valdībai sadarbībā ar Jakutijas vadību steidzami izstrādāt plānu, atbilstoši kuram tūlīt pēc tam, kad plūdos pajumti zaudējušie iedzīvotāji saņems attiecīgus sertifikātus, sāksies jaunu dzīvojamo namu celtniecība. Pēc Putina teiktā, "galvenais, lai šis darbs sāktos jau tuvākajā laikā". Viņš atgādināja, ka plūdos cietuši 42 700 cilvēku, kuriem jāuzceļ 10 000 dzīvokļu.

Tāpat Putins paziņoja par nepieciešamību izveidot federālo mērķprogrammu Jakutijas attīstībai, kurā būs paredzēta arī plūdos cietušo rajonu atjaunošana.

Krievijas prezidents arī uzdeva veidot programmu, kas paredz visiem 4300 Ļenskā dzīvojošajiem bērniem nodrošināt vasaras brīvdienas ārpus plūdu nopostītās pilsētas. Ukrainas prezidents Leonīds Kučma jau ir piekritis parūpēties par to, lai simt bērnu uzņemtu Krimā.

Krievijas prezidents ceturtdienas rītā ieradās Jakutijas pilsētā Mirnijā, no kurienes ar Ārkārtas situāciju ministrijas lidmašīnu "An-74" devās uz plūdu piemeklēto Ļensku.

Ļenskā Putins pārsēdās helikopterā "Mi-8", ar kuru stundas laikā aplidoja Ļenskas rajonu, apskatot plūdu nopostīto teritoriju, tostarp Sandikeļas ciematu, kuru ūdens iznīcinājis pilnībā.

Pēc tam viņš piedalījās sanāksmē Ļenskas administrācijas ēkā. Pa ceļam uz turieni Putins sarunājās ar iedzīvotājiem, kuri lūdza viņa palīdzību, lai pēc iespējas drīzāk tiktu atjaunota pilsētas infrastruktūra.

Sanāksmē piedalījās arī Krievijas ārkārtas situāciju ministrs Sergejs Šoigu, veselības ministrs Jurijs Ševčenko, prezidenta administrācijas vadītāja vietnieks Aleksandrs Abramovs, prezidenta pilnvarotais pārstāvis Tālo Austrumu federālajā apgabalā Konstantīns Puļikovskis, Jakutijas prezidents Mihails Nikolajevs, Ļenskas rajona administrācijas vadītājs Viktors Samoilovs, kā arī valdības darba grupas priekšsēdētājs Valērijs Poščupkins.

Ārkārtas situāciju ministrijas Tuvo Austrumu reģionālajā centrā aģentūra "Interfax" uzzināja, ka Krievijas armijas iznīcinātāji "Su-24", kas bombardēja ledu Ļenas upē Jakutijā, ir atgriezušies aviobāzē Irkutskā, jo šobrīd nekas neliecina par jaunu ledus aizsprostu veidošanos.

Ledus bombardēšanas laikā lidmašīnas nometa 350 fugasa bumbas, kas svēra 250 un 500 kilogramu.

Pēc Jakutijas apmeklējuma Putins devās uz Armēnijas galvaspilsētu Erevānu, lai piedalītos Kaukāza valstu samitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!