Krievijas ekonomiskajai attīstībai ir vitāli nepieciešama mazo biznesu veicināšana un valdībai vajadzētu to vairāk atbalstīt, trešdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins.
Viņš norādīja, ka palīdzību uzņēmējiem vajadzētu sniegt visās jomās, tajā skaitā nodokļu, regulēšanas, finansu un juridiskajā.

"Mazā biznesa attīstība ir veids, kā palielināt Krievijas iedzīvotāju labklājību," Putins paziņoja, Kremlī tiekoties ar Valsts padomi. "Var teikt, ka mazais bizness patiešām ir liels valsts jautājums. Jo vairāk cilvēki ir tajos iesaistīti, jo stabilāka un spēcīgāka būs Krievijas ekonomika," viņš uzsvēra.

"Mūsu cerības, ka mazais bizness kļūs par reformu dzinēju un ieņems tiem piemēroto vietu ekonomikā, vēl nav piepildījušās. Diemžēl, mums vēl nav izdevies izdarīt visu nepieciešamo šīs sfēras attīstībai," sacīja Putins.

Brīvajam tirgum vēl attīstoties, mazais bizness tagad "baro aptuveni vienu trešo daļu no [Krievijas] iedzīvotājiem", norādīja prezidents, piebilstot, ka tomēr pilnīga vidusšķira vēl nav galīgi attīstījusies, un aktivitātes nav izplatījušās vienmērīgi visā valstī, turklāt vairāk nekā ceturtā daļa no mazā biznesa ir koncentrējusies Maskavā.

Viena no problēmām ir tāda, ka uzņēmējiem nākas tērēt lielas naudas summas, aizpildot neskaitāmus dokumentus, ka nepieciešami biznesa uzsākšanai

Putins arī pieminēja nepieciešamību izcelt mazos uzņēmējus no "ēnu biznesa", lai palielinātu to ieguldījumu valsts iekšzemes kopproduktā (IKP). Mazais bizness pašlaik nodrošina aptuveni 10 procentus no Krievijas IKP, un valdības programmas mērķis ir palielināt šo daļu līdz 30 - 40 procentiem.

Krievijas finansu ministrs Aleksejs Kudrins aicināja atcelt administratīvos ierobežojumus, vienkāršot nodokļu procedūras un radīt sistēmu mazā biznesa finansēšanai.

Pirms vairākiem mēnešiem Putins aicināja valdību līdz gada beigām pārskatīt nodokļu sistēmu attiecībā uz mazo biznesu.

Kudrins sacīja, ka jaunā valdības programma mazā biznesa atbalstam un attīstībai tiks izstrādāta nākamā gada sākumā un būs gatava 2003.gadā.

Kudrins solīja ne tikai finansiālu, bet arī konsultāciju atbalstu mazā biznesa uzsākšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!