Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins pirmdien paziņojis, ka Krievijas vēstnieka Turcijā Andreja Karlova nošaušana ir provokācija, lai sabotētu Ankaras un Maskavas attiecību uzlabošanos un centienus panākt mieru Sīrijā.

"Šis pastrādātais noziegums bez šaubām ir provokācija ar mērķi graut Krievijas - Turcijas attiecību normalizāciju un graut miera procesu Sīrijā, ko aktīvi virza Krievija, Turcija un Irāna," Putins pavēstīja televīzijā pārraidītos komentāros.

"Uz to var būt tikai viena atbilde - cīņas pastiprināšana pret terorismu, un bandīti to sajutīs," viņš uzsvēra, tiekoties ar Krievijas izlūkdienestu vadītājiem un Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu.

Putins atklāja, ka uz Ankaru tiek nosūtīti Krievijas izmeklētāji, ko atļāvis Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

Arī Erdogans paziņojis, ka Krievijas vēstnieka slepkavība ir "provokācija", lai sagrautu Ankaras un Maskavas attiecības.

Turcija un Krievija šovasar normalizēja attiecības, kas bija ievērojami pasliktinājušās pēc tam, kad Turcija uz robežas ar Sīriju pērn notrieca Krievijas bumbvedēju.

Maskavā otrdien paredzētas Krievijas, Irānas un Turcijas aizsardzības ministru sarunas Sīrijas jautājumā.

Jau vēstīts, ka pirmdien uzbrukumā ar šaujamieroci Karlovs tika smagi ievainots un vēlāk no gūtajām traumām mira.

Kā vēsta ziņu aģentūra "Anadolu", uz sūtni šāvušais cilvēks ticis "neitralizēts". "Pēc sākotnējiem datiem, uzbrucējs nošauts," sacīja avots Turcijas Aizsardzības ministrijā.

Kā pavēstīja Ankaras mērs, šāvējs identificēts kā Ankaras policists, kurš dzimis 1994.gadā un beidzis policijas skolu Izmirā.

Karlovam uzbrukts, kad viņš teicis runu mākslas izstādes atklāšanu Ankarā, vēsta telekanāli NTV un CNN-Turk. Karlovam iešauts mugurā un viņš smagā stāvoklī hospitalizēts.

Kā pavēstīja aculiecinieks, 20 līdz 25 gadus vecais uzbrucējs kliedzis "Alepo" un "atriebība". "Mēs mirstam Alepo, bet jūs mirsiet šeit," sacīja jaunais vīrietis.

Uzbrucējs uzdevies par policistu, pie ieejas uzrādot attiecīgu dokumentu.

Līdz ar Karlovu ievainoti vēl trīs cilvēki. Uzbrukums noticis pēc Turcijā vairākas dienas notikušiem protestiem par Krievijas lomu Sīrijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!