Foto: AFP/Scanpix

Putnu gripas upuru skaits Ķīnā sasniedzis jau 16 cilvēkus, un atbildīgie dienesti brīdina, ka inficēto cilvēku skaits vēl varētu pieaugt.

Kopumā Ķīnā ar putnu gripu inficējušies jau 77 cilvēki, bet 16 inficētie miruši, otrdien vēstīja Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Siņhua".

Infekcijas avotu joprojām nav izdevies noskaidrot, taču nav arī gūts apstiprinājums, ka gripas paveids H7N9 būtu kļuvis pārnēsājams no cilvēka uz cilvēku.

"Tā kā infekcijas avots nav pakļauts kontrolei, pastāv iespējamība, ka inficēto cilvēku skaits varētu turpināt pieaugt," skaidroja Ķīnas Nacionālās veselības un ģimenes plānošanas komisijas eksperti.

Savukārt Ķīnas Slimību novēršanas un kontroles centra galvenais par epidemioloģiju atbildīgais zinātnieks Zens Guans norādīja, ka aptuveni 40% inficēto nav bijis tiešs kontakts ar mājputniem.

"Kā šie cilvēki inficējās? Tā ir mistērija," izteicās Zens.

Kā liecina aģentūras "Reuters" apkopotā informācija, tikai desmit no 77 inficētajiem cilvēkiem, kas reģistrēti līdz otrdienai, bijusi saskarsme ar mājputniem.

Putnu gripas uzliesmojums Ķīnā izraisījis paniku, un daudzi ķīnieši, baidoties no inficēšanās, atturas uzturā lietot vistas gaļu.

Ķīnas mājputnu sektorā pēdējo divu nedēļu laikā, kopš tika saņemtas pirmās ziņas par putnu gripas uzliesmojumu, reģistrēti vairāk nekā desmit miljardus juaņu (869 miljonu latu) lieli zaudējumi.

Izkauti tūkstošiem putnu, un Šanhajā un Pekinā slēgti putnu tirgi.
Šonedēļ Ķīnā ieradīsies starptautiskie eksperti, lai palīdzētu izmeklēt vīrusa cēloni, otrdien pavēstīja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!