Eiropa piedzīvo masveida bailes no putnu gripas izplatības, kamēr pati gripa konstatēta tikai atsevišķos reģionos, un pēc ekspertu norādēm par pandēmiju pagaidām nevar būt ne runas.
Grieķi, itālieši un bosnieši gandrīz pilnībā pārstājuši pārtikā izmantot putnu gaļu, Francijā aizliegts pagatavot putnu gaļas ēdienus skolas ēdnīcās, savukārt vācieši burtiski masveidā atbrīvojas no saviem mājas kaķiem, vienkārši izmetot tos uz ielas, bet citi - nododot veterinārārstiem iemidzināšanai, raksta ārvalstu mediji.

Jau ziņots, ka 28.februārī kādam mirušam mājas kaķim Vācijā, Rīgenes salā pēc nāves konstatēts nāvējošā putnu gripas vīrusa paveids H5N1. Mirušais kaķis tiek uzskatīts par pirmo upuri zīdītāju vidū Eiropas Savienības teritorijā.

Aģentūra "France-Pressе" ziņo, ka valstīs, kurās konstatēta saslimstība ar gripu, to vadītāji uztraucas ne tik daudz par gripas tālāko izplatību, cik valstiska mēroga psihiatrisko palīdzību to iedzīvotājiem.

Cilvēki, neticot ārstu apgalvojumiem, ka iespējas saslimt ar gripu ir ļoti niecīgas, "izsargājas" kā māk. Par spīti speciālistu norādēm, ka termiski apstrādāta putnu gaļa nespēj nodarīt nekādu kaitējumu, Eiropas iedzīvotāji arvien biežāk atsakās no lidoņu gaļas izmantošanas savā ēdienkartē. 70% Itālijas iedzīvotāju vairs neiegādājas un neēd putnu gaļu, līdzīga situācija ir Francijā, kur dažās pilsētās, pēc vecāku lūguma, pārtraukts piedāvāt putnu gaļu skolas ēdnīcās. Bosnijā putnu gaļas tirdzniecība samazinājusies par 90%, Grieķijā par 75-80%

Līdzās iedzīvotājiem panikai ļāvušies arī Eiropas putnu gaļas tirgotāji, pieļaujot, ka pie tādas notikumu attīstības daudzus miljardus vērtais putnu tirgus ir uz sabrukšanas robežas.

Eiropas Veselības ministrijas iedzīvotājiem piedāvā īpašās t.s. "sarkanās" telefona līnijas, kuras ik dienas apkalpo vairākus tūkstošus zvanītāju, kas vēlas uzzināt, kā vislabāk aizsargāties pret putnu gripu.

Krievijā gripas izplatība radījusi auglīgu augsni noziedzības izplatībai. Parādījušies viltus "sanitārās inspekcijas" darbinieki, kas, it kā izņemot no saimniecībām aizdomīgos putnus, patiesībā piesavinās tos sev.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!