Polijā pirmo reizi konstatēts ļoti bīstamais putnu gripas vīrusa H5N1 paveids, svētdien ziņo Polijas televīzijas kanāls TVP3.
Televīzijas ziņā teikts, ka H5N1 konstatēts kādam gulbim, kas pirms divām dienām tika atrasts miris Toruņā, Polijas ziemeļos. Neoficiālā ziņa saņemta no Polijas veterinārā dienesta priekšnieka vietnieka Januša Zvjazeka.

Zvjazeks aģentūrai AFP teica, ka tas, "iespējams, ir H5N1 vīruss". "Paraugi nosūtīti uz Eiropas Savienības laboratoriju Lielbritānijā un analīžu rezultāti ir gaidāmi pēc dažām dienām," viņš teica, piebilstot, ka Lauksaimniecības ministrija dienas gaitā sniegs detalizētāku paziņojumu.

Kā norāda TVP3, krīžu likvidēšanas vienība noteikusi trīs kilometru drošības zonu ap vietu, kur tika atrasts beigtais putns. Vienības pārstāvis Tadeušs Vežba privātajai televīzijas stacijai TVN24 teica, ka vienība "joprojām gaida apstiprinājumu, kas tas tiešām ir H5N1 vīruss".

Pēdējās dienās vairāki putnu gripas gadījumi atklāti Vācijā netālu no robežas ar Poliju, kā arī kaimiņos esošajā Slovākijā. Polijas premjerministrs Kazimežs Marcinkevičs sestdien paziņoja, ka Polija ir gatava šādai situācijai. "Kad vīruss tiks atklāts, kas ir gaidāms, tiks mobilizēti visi speciālistu dienesti."

Vienlaikus viņš uzsvēra, ka "tā ir putnu, nevis cilvēku slimība". "Tā vairāk ir ekonomiska, nevis medicīniska problēma, bet mēs esam gatavi to risināt," viņš piebilda.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!