Pasaules veselības organizācija (PVO) pirmdien aicināja Eiropas valstu valdības apsvērt iespēju paaugstināt cigarešu cenas, lai tādējādi mazinātu smēķēšanas izraisītu nāves gadījumu skaitu.
"Tabaka katru gadu nogalina aptuveni 4,2 miljonus cilvēku, tādējādi tas pasaulē ir izplatītākais nāves cēlonis, kuru ir iespējams novērst," paziņoja PVO ģenerālsekretāre ārste Gro Hārlema Bruntlande.

Ja netiks uzsākti attiecīgi pasākumi, līdz 2020.gadam nāves gadījumu skaits slimību dēļ, kuras izraisījusi smēķēšana, būs palielinājies līdz desmit miljoniem gadā, brīdināja PVO vadītāja.

"Mums nav izvēles. Labāk kopā cīnīsimies par Eiropu un pasauli, kas būtu brīva no tabakas," Bruntlande teica 51 Eiropas valsts veselības ministriem un citām amatpersonām Varšavā.

Eiropas valstu ministri pirmdien sāka divu dienu ilgu tikšanos Polijas galvaspilsētā, lai pārrunātu turpmākos pasākumus smēķēšanas ierobežošanā un veicinātu pasaules prettabakas līguma izstrādi.

Viņa mudināja Eiropas valstu valdības apsvērt iespēju palielināt cigarešu cenas, kas, kā liecina pētījumi, ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā samazināt smēķēšanu, it sevišķi jauniešu vidū.

Vairākām Eiropas valstīm ir panākumi smēķēšanas samazināšanā pieaugušo vidū, tomēr pieaug jauniešu skaits, kas iecienījuši šo kaitīgo ieradumu. "Jūs esat spēruši daudz soļu, bet nepieciešams veikt vēl," teica Bruntlande.

PVO vadītāja mudināja Eiropas valstis koncentrēt vairāk uzmanības uz programmām, kas palīdzētu smēķētājiem atmest šo ieradumu, jo tas radikāli samazinātu risku pāragrām saslimšanām un nāvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!