Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien aicinājusi steidzami rīkoties, lai novērstu pērtiķu baku izplatību Eiropā, norādot, ka pērtiķu baku gadījumu skaits Eiropā pēdējās divās nedēļās ir trīskāršojies.

PVO Eiropas reģionālais direktors Hanss Klūge norādīja, ka šodien pastiprina savu aicinājumu valdībām un pilsoniskajai sabiedrībai pastiprināt centienus novērst pērtiķu baku izplatīšanos plašākā teritorijā.

Viņš uzsvēra, ka steidzama un saskaņota rīcība ir obligāta, ja vēlamies apturētu šīs slimības izplatību.

Pērtiķu bakas ir reta vīrusu izraisīta infekcijas slimība, kura visbiežāk sastopama Centrālāfrikas un Rietumāfrikas valstīs, bet nesen tā skārusi valstis, kurās iepriekš nebija konstatēta. Lai gan slimības simptomi līdzinās saslimšanai ar bakām, ierasti tie ir vieglāki ar niezi, drudzi un izsitumiem. Reizēm slimībai var būt arī smaga gaita.

90% no visiem laboratoriski apstiprinātiem gadījumiem, kas reģistrēti pasaulē, jeb 4500 gadījumu konstatēti Eiropā, norādīja Klūge.

Inficēšanās gadījumi atklāti 31 valstī un teritorijā.

Klūge sacīja, ka Eiropa atrodas centrā uzliesmojumam, kas plešas plašumā, un risks saglabājas augsts.

PVO šo uzliesmojumu pašreiz neuzskata par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju, taču drīzumā pārskatīs savu nostāju.

Jaunais pērtiķu baku uzliesmojums līdz šim skāris galvenokārt vīriešus, kas iesaistījušies homoseksuālās attiecībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!