Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) dalībvalstis otrdien vienojušās veikt neatkarīgu izmeklēšanu par PVO reakciju uz jaunā koronavīrusa izplatīšanos pasaulē.

Valstis, kas piedalās PVO ikgadējā sapulcē, kura pandēmijas dēļ pirmo reizi notiek virtuālā formātā, vienprātīgi pieņēma Eiropas Savienības (ES) ierosināto rezolūciju, kurā aicināts "objektīvi, neatkarīgi un visaptveroši izvērtēt" starptautisko reakciju uz jaunā koronavīrusa izraisīto krīzi.

Dokumentā norādīts, ka cita starpā jāizvērtē arī PVO rīcība saistībā ar jaunā koronavīrusa pandēmiju.

Arī ASV atbalstīja šo rezolūciju, lai gan Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps pirmdien draudēja permanenti iesaldēt Vašingtonas finansējumu PVO, ja tā nākamo 30 dienu laikā neveiks "būtiskus uzlabojumus".

Vašingtona jau aprīļa vidū apturēja finansējumu PVO, apsūdzot organizāciju, ka tā ir pārāk tuva Pekinai un slēpusi tās kļūmīgos soļus cīņā ar koronavīrusa uzliesmojumu.

Tramps nodēvēja PVO par Ķīnas marioneti.

ASV veselības ministrs Alekss Azars neilgi pirms tam izteicās, ka PVO nespēja iegūt un nodrošināt būtisku informāciju par jauno koronavīrusu izrādījusies nāvējoša daudziem cilvēkiem.

"Mums jābūt atklātiem par vienu no galvenajiem iemesliem, kādēļ šis uzliesmojums izgāja ārpus kontroles; šī organizācija nespēja iegūt informāciju, kas pasaulei bija nepieciešama, un šī neveiksme prasīja daudzas dzīvības," uzrunā PVO sanāksmē sacīja Azars.

Viņš pieprasīja neatkarīgi izvērtēt visus aspektus PVO reakcijai uz pandēmiju.

PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebreiesuss pirmdien atzinīgi novērtēja aicinājumu veikt neatkarīgu izvērtēšanu, bet uzsvēra, ka nav nepieciešama dramatiska PVO darbības pārskatīšana.

Viņš sacīja, ka starptautiskajai sabiedrībai ir "jāstiprina, jāievieš un jāfinansē sistēmas un organizācijas, kas tai ir, tostarp PVO".

Pasaulē inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta jau vairāk nekā 4,8 miljoniem cilvēku, no kuriem vairāk nekā 318 000 miruši no šī vīrusa izraisītās slimības Covid-19.

Visvairāk inficēšanās un nāves gadījumu konstatēti Savienotajās Valstīs.

Tramps un ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ir apsūdzējuši Ķīnu, ka tā nav laikus dalījusies ar informāciju par jauno koronavīrusu un tā izplatīšanos, kā arī izteikuši pieņēmumus, ka vīruss izplatījās no laboratorijas Uhaņā.

Vairums zinātnieku uzskata, ka vīruss sākotnēji bija sastopams dzīvniekos, no kuriem tika nodots cilvēkiem.

Ķīna ir stingri noliegusi pārmetumus par informācijas slēpšanu un apgalvo, ka vienmēr laikus dalījusies informācijā ar PVO un citām valstīm.

Rezolūcijā, kas šodien tika apstiprināta, bet nav juridiski saistoša, PVO aicināta palīdzēt izpētīt, kā jaunais koronavīruss tika nodots no dzīvnieka cilvēkam.

Rezolūcijā valstis arī aicinātas apņemties nodrošināt "caurspīdīgu, objektīvu un laicīgu piekļuvi" vakcīnām un zālēm, kas tiktu izgudrotas pret šo koronavīrusu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!