Foto: stock.xchng

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien brīdināja, ka daudzviet pasaulē no jauna pieaug cilvēku imūndeficīta vīrusa (HIV) inficēšanās apjomi homoseksuālu vīriešu vidū.

"Mēs piedzīvojam epidēmijas eksplozīvu izplešanos," brīdināja organizācijas HIV departamenta vadītājs Gotfrīds Hirnšals.

PVO iesaka visiem vīriešiem, kas praktizē seksuālas attiecības ar vīriešiem, profilaktiskos nolūkos lietot antiretrovirālos medikamentus.

Homoseksuālo vīriešu vidū Rietumos HIV strauji izplatījās astoņdesmitajos gados, kad biedējošie attēli ar no AIDS mirstošajiem jaunajiem vīriešiem lika pasaulei reaģēt, taču jaunā paaudze ir izaugusi laikmetā, kad pieejamas jaunas ārstēšanas metodes un ar HIV diagnozi ir iespējams sadzīvot, līdz ar to profilaksei tiek pievērsts mazāk uzmanības.

Mūsdienās homoseksuālam vīrietim pastāv 19 reizes lielāks risks inficēties ar HIV nekā vidusmēra populācijas pārstāvim, norādīja Hirnšals.

Jaunākajās rekomendācijās cīņā ar HIV/AIDS pandēmiju PVO pirmo reizi "ļoti iesaka vīriešiem, kuriem ir seksuālas attiecības ar vīriešiem, apsvērt profilaktisku antiretrovirālo medikamentu lietošanu HIV inficēšanās novēršanai".

Ar līdzīgām rekomendācijām maijā klajā nāca ASV veselības aprūpes regulators.

Pēc PVO aprēķiniem, antiretrovirālo medikamentu profilaktiska lietošana kombinācijā ar prezervatīvu izmantošanu HIV izplatību homoseksuālu vīriešu vidū varētu samazināt par 20-25%, kas desmit gadu laika periodā ļautu novērst aptuveni miljonu jaunu inficēšanas gadījumu.

PVO vadlīnijās arī izklāstītās rekomendācijas citām augsta riska grupām, norādot, ka homoseksuāli vīrieši, transpersonas, ieslodzītie, intravenozo narkotiku lietotāji un seksuālo pakalpojumu sniedzēji kopā pārstāv aptuveni pusi no jaunajiem HIV inficēšanās gadījumiem.

Vienlaikus tieši šīm iedzīvotāju grupām ir vismazākā pieeja veselības aprūpes pakalpojumiem, teikts PVO ziņojumā.

Kopumā pasaule veiksmīgi cīnās ar HIV vīrusu, laika periodā no 2001. līdz 2012.gadam jauno inficēšanas gadījumu skaitam sarūkot par trešdaļu.

2013.gada noslēgumā antiretrovirālos medikamentus saņēma aptuveni 13 miljoni cilvēku, kas būtiski samazina no AIDS mirstošo cilvēku skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!