Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) paziņojusi, ka jaunizveidotā darba grupa var būt pēdējā iespēja noskaidrot Covid-19 izcelsmi, raksta britu raidsabiedrība BBC.

PVO ir izvirzījusi 26 ekspertus, kuri pievienosies Zinātniskajai padomdevēju grupai par jaunu patogēnu izcelsmi (SAGO).

Vairāk nekā pusotru gadu kopš vīrusa atklāšanas Ķīnas pilsētā Uhaņā uz jautājumu par Covid-19 izcelsmi skaidras atbildes joprojām nav.

Jaunā ekspertu darba grupa apsvērs, vai vīruss sākotnēji pārnests no dzīvniekiem uz cilvēkiem vai arī noplūdis no laboratorijas. Ķīna ir stingri noraidījusi otro teoriju.

Februārī PVO komanda, kuras uzdevums bija izpētīt Covid-19 izcelsmi, devās uz Ķīnu un secināja, ka vīruss, iespējams, ir nācis no sikspārņiem, bet piebilda, ka ir nepieciešama plašāka izpēte.

PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesus vēlāk teica, ka izmeklēšanu apgrūtināja datu un pārredzamības trūkums no Ķīnas puses.

Jaunajā SAGO grupā ietilpst seši eksperti, kuri piedalījās arī iepriekš minētajā izmeklēšanā Ķīnā.

Papildus jaunā koronavīrusa izcelsmei SAGO pētīs arī citu augsta riska patogēnu izcelsmi. "Izpratne par to, no kurienes nāk jauni patogēni, ir būtiska, lai novērstu turpmākus [vīrusu] uzliesmojumus," sacīja Gebreiesus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!