Katru dienu nelaimes gadījumos dzīvību zaudē vairāk nekā divi tūkstoši bērnu, bet gada laikā šis skaitlis sasniedz pat 830 tūkstošus, norāda Pasaules Veselības organizācija (PVO) trešdien izplatītajā ziņojumā.

PVO arī uzsver, ka katru gadu desmitiem miljonu bērnu tiek aizvesti uz slimnīcām ar traumām, kas viņus padara par invalīdiem uz mūžu.

Pasaules ziņojums par bērnu traumu novēršanu uzskaitītas bērnu nejauši gūtās traumas un aprakstītas to novēršanas iespējas. Kā secina PVO, ja tiktu veikti negadījumu novēršanas pasākumi, katru dienu pasaulē varētu izglābt līdz pat tūkstotim bērnu dzīvību.

PVO Bērnu traumu novēršanas ziņojums (en)

PVO eksperti atklājuši, ka 95% negadījumu, kur cietuši bērni, notikuši trešās pasaules valstīs. Visbiežāk nelaimes ar bērniem notiek Āfrikā. Ziņojumā uzsvērts, ka nelaimes gadījumu skaits Āfrikā ir pat desmit reizes lielāks nekā, piemēram, Lielbritānijā, Nīderlandē, Zviedrijā, Austrālijā un Jaunzēlandē.

Tomēr PVO arī norāda, ka pat augsti attīstītajās valstīs līdz 40% bērnu nāves gadījumu notiek tieši nelaimes gadījumu dēļ.

PVO ziņojumā uzskaitīti pieci galvenie ar bērniem notiekošo negadījumu iemesli. Katru gadu aptuveni 260 tūkstoši bērnu zaudē dzīvības un vēl desmit miljoni gūst ievainojumus autoavārijās. Vairāk nekā 175 tūkstoši bērnu katru gadu mirst, noslīkstot. Ugunsgrēkos iet bojā ap 96 tūkstošiem bērnu. Savukārt daudzi nositas krītot vai saindējas.

Lai novērstu traģiskos negadījumus, organizācija iesaka aprīkot automašīnas ar bērnu sēdekļiem, radīt bērniem nepieejamo tablešu iepakojumus, iztukšot nevajadzīgas akas un baseinus, kā arī pienācīgi norobežot būvobjektus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!