Foto: AFP/Scanpix
Ir neiespējami prognozēt, kā attīstīsies putnu gripas paveida H7N9 uzliesmojums Ķīnā, pirmdien paziņojusi ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ģenerāldirektore Margarēte Čana.

Kopš marta Ķīnā no putnu gripas miruši jau 35 cilvēki, bet ar šo vīrusu inficējušies 130 cilvēki. Un ekspertiem joprojām nav izdevies gūt konkrētu skaidrību par avotu, no kura cilvēki inficējušies ar šo putnu gripas paveidu.

Tomēr Čana norādīja, ka pēc Ķīnas dzīvo mājputnu tirgu slēgšanas jaunu inficēšanās gadījumu skaits ir ievērojami samazinājies.

Uzstājoties ar runu Pasaules Veselības organizācijas (PVO) 66.Pasaules Veselības asamblejā Ženēvā, Čana pateicās Ķīnai par ciešo sadarbību ar PVO, daloties ar informāciju par situāciju un "pienācīgi izsekojot, novērojot un pārbaudot tūkstošiem pacienta kontaktu".

Čana runāja arī par jauno nāvējošo vīrusu, kas izraisa netipiskajai pneimonijai (SARS) līdzīgo saslimšanu un pirmo reizi tika konstatēts pagājušajā gada Tuvajos Austrumos.

"Līdz šim ziņots par 41 gadījumu, tostarp 20 miršanas gadījumiem," atzīmēja Čana.

Lai gan inficēšanās gadījumu skaits nav liels, konstatēta slimības pārnēsāšana no cilvēka uz cilvēku un inficēti veselības aprūpes darbinieki, norādīja Čana.

Jaunais vīruss, kas nodēvēts par nCoV-EMC, ir radniecīgs nāvējošajam SARS vīrusam, kurš pirms desmit gadiem parādījās Austrumāzijā, izsaucot satraukumu par iespējamo globālo pandēmiju. Toreiz SARS vīruss prasīja aptuveni 800 cilvēku dzīvības.

Šīs divas jaunās slimības ir atgādinājums, ka vienmēr pastāv risks izveidoties jaunām slimībām ar noslieci uz epidēmiju. "Nemitīga mutācija un adaptēšanās ir mikrobu pasaules izdzīvošanas mehānisms. Tā vienmēr nesīs pārsteigumus," atgādināja Čana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!