Foto: LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien aicinājusi ievērot ārkārtīgu piesardzību, lemjot par jaunā koronavīrusa izplatības apturēšanai ieviesto stingro ierobežojumu atcelšanu, jo vīrusa izraisītā slimība Covid-19 izplatās strauji, bet atkāpjas daudz lēnāk.

"Šis ir laiks, kad jābūt modriem. Laiks, kad jābūt ļoti ļoti uzmanīgiem," norādījis PVO eksperts Maikls Raiens.

Kā virtuālā brīfingā no Ženēvas izteicies PVO ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebrejesuss, lai spertu pirmos soļus ceļā uz atgriešanos normālā dzīves režīmā, obligāti jāievēro vairāki nosacījumi, un pirmām kārtām jānodrošina iespējas "ātri identificēt un izolēt inficētos cilvēkus".

Pēc viņa teiktā, jaunais koronavīruss ir desmit reizes nāvējošāks par tā dēvēto cūku gripas vīrusu jeb H1N1, kas izraisīja globālu pandēmiju 2009.gadā, tādēļ cilvēkiem ir jāmaina ieradumi un pārredzamā nākotnē jāievēro sociālā distancēšanās.

Jautājumā par to, vai cilvēkiem, kas vienreiz inficējušies ar jauno koronavīrusu, izstrādāsies imunitāte pret vēlreizēju inficēšanos, PVO vairījusies izteikt jebkādus apgalvojumus. Organizācijas amatpersonas norādījušas, ka vēl ir par maz datu, lai sniegtu noteiktu atbildi.

Pašlaik tiek pieņemts, ka vienreiz inficējies cilvēks būs pasargāts no atkārtotas saslimšanas vismaz uz kādu laiku, bet nav zināms, cik ilgs šis laiks varētu būt.

Tikmēr informācija no Dienvidkorejas liecina par gadījumiem, ka atveseļojušies pacienti inficējas vēlreiz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!