Foto: EPA/Scanpix/LETA

Pasaules Veselības organizācija (PVO) piektdien pasludināja Latīņameriku par Covid-19 pandēmijas "jaunu epicentru". Brazīlija piektdien izvirzījās otrajā vietā pasaulē pēc Covid-19 infekcijas gadījumu skaita, apsteidzot Krieviju un atpaliekot tikai no ASV.

Infekcijas gadījumu skaita straujāks pieaugums Centrālamerikā un Dienvidamerikā turpina celt kopējo infekcijas gadījumu skaitu pasaulē, kamēr smagi skartās Eiropas valstis un ASV sākušas piesardzīgi atcelt ierobežojumus, samazinoties jaunu infekcijas gadījumu skaitam.

Brazīlija šonedēļ kļuva par jaunāko karsto punktu pandēmijā, kad ar jauno koronavīrusu saistīto nāves gadījumu skaits šajā valstī pārsniedza 20 000. Brazīlija ar 310 000 Covid-19 gadījumu ir trešajā vietā pasaulē pēc ASV un Krievijas.

"Savā ziņā Dienvidamerika ir kļuvusi par jaunu epicentru šai slimībai,"un vissmagāk skartā valsts tur ir Brazīlija, sacīja PVO ārkārtējo situāciju direktors Maiks Raiens.

Lielākā daļa no inficēšanās gadījumiem Brazīlijā ir biezi apdzīvotajā Sanpaulu pilsētā, bet augstākais inficēšanās līmenis ir Amazonasas štatā - apmēram 490 inficēto uz 100 000 iedzīvotāju, teica Raiens.

Atšķirībā no Eiropas un ASV, kur Covid-19 vissmagāk skārusi gados vecus cilvēkus, Brazīlijā ievērojams skaits ar Covid-19 mirušo ir jaunieši.

Lielākajā Dienvidamerikas valstī Brazīlijā tagad ir reģistrēti 330 890 Covid-19 infekcijas gadījumi un 21 048 nāves gadījumi. Eksperti gan uzskata, ka nepietiekamas testēšanas dēļ reālie skaitļi var būt pat 15 reizes lielāki par oficiālajiem.

Ar jauno koronavīrusu saistīto nāves gadījumu skaits Brazīlijā pēdējās 24 stundās ir pieaudzis par 1001. Šī ir trešā reize četru dienu laikā, kad jauno nāves gadījumu skaits vienā diennaktī ir pārsniedzis tūkstoti.

ASV ir reģistrēti vairāk nekā 1,6 miljoni Covid-19 infekcijas gadījumu un gandrīz 96 tūkstoši ar to saistītu nāves gadījumu, liecina jaunākie Džonsa Hopkinsa universitātes dati.

Krievijā ir reģistrēti 326 488 inficēšanās gadījumi un 3200 nāves gadījumi.

Pēc nāves gadījumu skaita, kuri saistīti ar Covid-19, Brazīlija ir sestajā vietā pasaulē pēc ASV, Lielbritānijas, Itālijas, Spānijas un Francijas.

Brazīliju plosa politiskas nesaskaņas attieksmē pret Covid-19 pandēmiju. Prezidents Žairs Bolsonaru ir nosaucis šo slimību par ''vieglu gripu", bet cīņu pret to - par "histēriju", un aicina valsti izbeigt sociālo distancēšanos un atsākt darbu, lai apturētu ekonomikas sagrāvi.

Štatu valdības un vietējās pašvaldības lielākoties aicina iedzīvotājus palikt mājās un ievērot sociālo distancēšanos, un šādu nostāju atbalsta Augstākā tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!