Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pasaules veselības organizācija (PVO) piektdien pauda cerību, ka Ķīna to uzaicinās piedalīties pētījumā par jaunā koronavīrusa izcelsmi no dzīvniekiem.

"PVO vēlētos strādāt ar starptautiskajiem partneriem un ar Ķīnas valdības ielūgumu, lai piedalītos izmeklēšanā par dzīvnieku izcelsmi," pavēstīja PVO preses pārstāvis Tariks Jašarevičs.

Pēc viņa teiktā, saskaņā ar PVO informāciju, šobrīd Ķīnā notiek vairākas izmeklēšanas, "lai labāk saprastu uzliesmojuma avotu", taču "PVO pašlaik nav iesaistīta pētījumos Ķīnā".

Zinātnieki uzskata, ka koronavīruss "pārlecis" no dzīvniekiem uz cilvēkiem. Daļa ekspertu uzskata, ka vīrusa izcelsme bijusi dzīvnieku tirgū Uhaņā, kur konstatētas pirmās inficēšanās.

ASV izlūkdienesti atzinuši, ka jaunais koronavīruss nav "mākslīgi radīts vai ģenētiski modificēts", tomēr joprojām tiek pētīts, vai pandēmiju izraisīja kontakts ar inficētiem dzīvniekiem, vai negadījums laboratorijā Ķīnā.

ASV Nacionālās izlūkošanas direktora biroja paziņojums publiskots laikā, kad Savienoto Valstu prezidents Donalds Tramps un viņa sabiedrotie vairākkārt izteikušies par pagaidām nepierādīto teoriju, ka globālās pandēmijas avots bijusi Uhaņas infekcijas slimību laboratorija.

Pēdējo dienu laikā Trampa administrācija aktivizējusi pārmetumus Ķīnai, ka tā nav rīkojusies pietiekami ātri, lai apturētu vīrusa izplatīšanos, vai cēlusi trauksmi, lai par uzliesmojumu brīdinātu pasauli.

"Arī izlūkdienestu kopiena piekrīt vispārpieņemtajam zinātniskajam viedoklim, ka Covid-19 vīruss nav mākslīgi radīts vai ģenētiski modificēts," teikts ASV izlūkdienestu paziņojumā. "Izlūkdienestu kopiena rūpīgi turpinās izvērtēt jaunāko informāciju un operatīvos datus, lai noteiktu, vai uzliesmojums sākās no kontakta ar inficētu dzīvnieku, vai arī tas bija rezultāts negadījumam Uhaņas laboratorijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!