Kādā indonēziešu ģimenē konstatēta ierobežota putnu gripas vīrusa nodošana no cilvēka uz cilvēku, taču nav pierādījumu, ka vīruss mutācijas ceļā pārveidojies viegli pārnēsājamā formā, trešdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).
Septiņi cilvēku nāves gadījumi Ziemeļsumatrā, kas pašlaik ir lielākais Indonēzijā konstatētais infekcijas perēklis, izsaukuši bažas, ka notikusi vīrusa nodošana no cilvēku uz cilvēku.

Līdz šim putnu gripa Indonēzijā kopumā prasījusi 32 cilvēku dzīvības.

PVO paziņoja - lai gan vīrusa nodošana no cilvēka uz cilvēku nevar tikt noliegta, turpinās citu iespējamās inficēšanās avotu meklēšana.

"Visi apstiprinātie [inficēšanās] gadījumi perēklī var tikt tieši saistīti ar tuviem un ilgstošiem kontaktiem ar pacientu slimības smagā fāzē," teikts paziņojumā, kas publicēts PVO interneta mājaslapā.

"Uz šo brīdi izmeklēšanā nav atrasti pierādījumi par [vīrusa] izplatīšanos visā kopienā un nav pierādījumu, ka notikusi praktiska [vīrusa] pārnešana no cilvēka uz cilvēku."

PVO norāda, ka ģenētiskā izpēte nav uzrādījusi ievērojamas vīrusa mutācijas.

Zinātnieki bažījas par globālas pandēmijas draudiem, ja vīruss mutāciju ceļā kļūtu par cilvēku vidū viegli pārnēsājamu slimību.

Līdz šim visā pasaulē kopš 2003.gada pēc inficēšanās ar putnu gripu miruši vairāk nekā 120 cilvēki, no kuriem lielākā daļa - Āzijā. Šogad visvairāk mirušo ir Indonēzijā, taču kopumā vislielākais putnu gripas vīrusa upuru skaits pagaidām ir Vjetnamā. Deviņi inficētie indonēzieši ir izdzīvojuši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!