Foto: AP/Scanpix
Pasaules Veselības organizācija (PVO) pirmdien paziņojusi, ka augošā poliomielīta vīrusa izplatīšanās pāri valstu robežām kļuvusi par starptautisku ārkārtas situāciju veselības jomā.

2013.gadā vīrusa izplatīšanās pāri robežām bija vainojama 60% no 417 poliomielīta saslimšanas gadījumiem.

Satraucošā tendence raisījusi bažas, ka lipīgā slimība var izplatīties ārpus tām desmit valstīm, kurās vīruss joprojām ir sastopams.

Poliomielīts joprojām ir izplatīts Afganistānā, Kamerūnā, Ekvatoriālā Gvinejā, Etiopijā, Irākā, Izraēlā, Pakistānā, Nigērijā, Somālijā un Sīrijā.

Lai apturēta vīrusa izplatīšanos starptautiskā līmenī un novērstu tālāku izplatīšanos, nepieciešama saskaņota starptautiska atbildes reakcija, uzskata PVO.

Organizācija aicinājusi minētās desmit valstis izsludināt ārkārtas stāvokli un imunizēt visus iedzīvotājus.

Poliomielīts ir ārkārtīgi lipīga vīrusa saslimšana, kas izpaužas kā vienkārša saaukstēšanās, bet nelielai saslimušo daļai slimība bojā nervu sistēmu un var izraisīt smagus bojājumus, ieskaitot nāvi un paralīzi. Visapdraudētākie ir bērni līdz piecu gadu vecumam.

Tāpat kā bakas, kas tika izskaustas 1979.gadā, poliomielīts izplatās tikai starp cilvēkiem, un šīs slimības vakcīna ir efektīva, ļaujot cerēt uz slimības pilnīgu izskaušanu.

PVO pasludina valsti par brīvu no poliomielīta tad, ja tajā vairāk nekā gadus nav jaunu inficēšanās gadījumu. Slimība par izskaustu tiek uzskatīta tad, kad apritējuši trīs gadi bez jauniem inficēšanās gadījumiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!