Foto: EPA/Scanpix/LETA

Krievija 18. novembrī atdeva Ukrainai trīs sagrābtos karakuģus – velkoni "Janu Kapu" un mazos artilērijas kuterus "Nikopole" un "Berdjanska". Drīz pēc kuģu ierašanās ostā Ukrainā izskanēja paziņojumi, ka no kuģiem pazudusi daļa aprīkojuma un iekārtu.

Trīs Ukrainas kuģus un 24 to apkalpes locekļus 2018. gada 25. novembrī pie Kerčas līča ar spēku aizturēja Krievijas krasta apsardze. Ukraiņu jūrnieki, kurus Krievijā apsūdzēja nelikumīgā Krievijas robežas pārkāpšanā, Ukrainā atgriezās šogad 7. septembrī aizturēto personu apmaiņas darījuma starp Maskavu un Kijevu ietvaros.

Savukārt kuģus Ukrainai Krievija atdeva 18. novembrī.

To, ka no atgūtajiem kuģiem daļēji pazudis aprīkojums un bruņojums, pēc kuģu apskates Očakivas ostā 21. novembrī apliecināja arī Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš solīja sākt izmeklēšanu un vērsties pie Krievijas ar prasību atdot pazudušās lietas.

Pirms tam Ukrainas jūras spēku komandieris Igors Vorončenko bija paziņojis, ka krievi ir "nobeiguši" "Berdjansku" un "Nikopoli", nomontējot tiem pat " lampas, rozetes un klozetpodus".

Krievijas Federālais drošības dienests (FDD) šādu informāciju gan noliedza un apgalvoja, ka kuģi ukraiņiem nodoti "normālā stāvoklī un ar funkcionējošu santehniku".

Savukārt Ukrainas bijušais galvenais militārais prokurors Anatolijs Matioss trešdien savā "Facebook" lapā publicēja neoficiālu atskaiti par Ukrainas kuģu stāvokli.

Līdzās bojājumu aprakstam, ko kuģi guvuši aizturēšanas laikā (Krievijas spēki pa Ukrainas kuģiem atklāja uguni un tos taranēja), Matiosa publikācijā uzskaitītas arī pazudušās lietas. Ja tic šim dokumentam, tad no kuģiem pazudis:

  • No abiem kuteriem pazuduši visi dokumenti, munīcija un strēlnieku ieroči
  • "Nikopoles" 30 milimetru artilērijas iekārta ir saglabāta un redzamu bojājumu tai nav
  • No visiem trīs kuģiem pazudušas radiostacijas, tostarp amerikāņu "Harris", kā arī stacijas "Motorola" un ICOM
  • No abiem kuteriem pazudušas kosmisko sakaru stacijas "Iridium" un radiolokācijas stacijas "Furuno"
  • No "Nikopoles" pazuduši ugunsdzēšamie aparāti, lukturi, avārijas boja, piepūšamā motorlaiva, iekārtu akumulatori, klozetpods un virtuves plīts
  • No "Berdjanskas" zuduši ventilācijas pārsegi, sildītājs un fekālā sistēma, kas nodrošina notekūdeņu aizvadi no tualetes
  • No velkoņa "Janu Kapu" pazudusi daļa tāda aprīkojuma kā kabeļi, rozetes, griestu lampas. Savukārt visas ierīces vadības kabīnē atvērtas
  • Viens no atbrīvotajiem jūrniekiem, kuri kopā ar Zelenski piedalījās kuģu apskatē, norāda, ka pazudusi pat daļa jūrnieku veļas komplektu


Ukrainas Aizsardzības ministrija oficiālu bojājumu un pazudušā aprīkojuma sarakstu nav publicējusi, vien norāda, ka no kuģiem ir demontētas sakaru un navigācijas iekārtas, vēsta raidsabiedrības BBC krievu valodas dienests.

Krievijas mediji, atsaucoties uz avotiem FDD, ziņo, ka kuģi atdoti bez jūrnieku ieročiem, munīcijas un radiostacijām, jo tie ir lietiskie pierādījumi krimināllietā.

FDD apgalvo, ka citādi kuģi atdoti normālā stāvoklī un ar strādājošu santehniku. Dienests arī izplatījis video, kurā nofilmēts ostā stāvoša kutera interjers un pēc tam seko kadri ar pieņemšanas nodošanas akta parakstīšanu jūrā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!