Foto: AFP/Scanpix/LETA

Nīderlandes galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss (attēlā) iesūdzējis tiesā premjerministru Marku Riti par nīderlandiešu tautas diskriminēšanu.

"Pret mums mūsu valstī izturas kā pret otrās šķiras pilsoņiem. Tāpēc esmu iesūdzējis Marku Riti," savas kampaņas tīmekļa vietnē paziņojis Vilderss. "Kas par daudz, tas par daudz. Ja pret kādu Nīderlandē izturas slikti, tad tie ir paši nīderlandieši."

Vilderss, kura vadītā partija martā notikušajās vēlēšanās ieguva otro vietu, izcīnot 20 deputātu mandātus, vienā no Hāgas policijas iecirkņiem nogādāja prokuratūrai adresēto sūdzību un kastes ar atbalsta vēstulēm.

Tikmēr policija piesardzības dēļ slēdza visu ielu.

"Nīderlandiešu tautai par saviem pirkumiem būs jāmaksā par 50% lielāks pievienotās vērtības nodoklis, kamēr ārvalstu investori no savām investīcijām nodokļos nemaksā neko," tviterī paziņojis PVV līderis.

Viņš norādījis arī uz "bezmaksas veselības aprūpi patvēruma meklētājiem".

Tomēr vairums aģentūras AFP izvaicāto Nīderlandes tiesību ekspertu uzskata, ka Vildersa prasībai ir ļoti maz izredžu tikt pieņemtai, jo Rite kā premjerministrs bauda tiesisko imunitāti.

Tikmēr Vildersam pašam martā atkal būs jāstājas tiesas priekšā, jo tiks izskatīta viņa apelācija par 2016. gada spriedumu, ar kuru viņš tika notiesāts par marokāņu diskrimināciju saistībā ar izteikumiem kādā 2014. gada priekšvēlēšanu mītiņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!