Foto: NATO

Tuvojoties NATO spēku izvešanai no Afganistānas, "Radio Brīvā Eiropa" analizējusi afgāņu nacionālās armijas spēju pārņemt atbildību par drošību valstī. Izrādās, ka tās sagatavotības līmenis nebūt nav spīdošs, secina radiostacijas analītiķis Čarlzs Reknagels.

Afganistānas Nacionālā armija grasās pilnībā pārņemt atbildību par drošības situāciju valstī līdz 2014.gada beigām, kad paredzēta starptautisko spēku izvešana no valsts, jau vēstījuši "Delfi".

Afganistānas Nacionālajā armijā dien 173 tūkstoši karavīru un līdz 2013.gada beigām šim skaitlim ir jāsasniedz 195 tūkstošus. Tas būs pusotru reizi vairāk par 130 tūkstošu Starptautisko Drošības atbalsts spēku (ISAF) karavīru, kas pašlaik atrodas Afganistānā. Tomēr ar skaitlisko daudzumu vien nepietiek, lai garantētu drošību valstī, uzsver analītiķis.

2010.gada ASV Afganistānas atjaunošanas birojs savā ziņojumā vēstīja par plaši izplatītiem darba kavējumiem, korupciju un narkotiku lietošanu afgāņu armijā un policijā. Ziņojumā secināts, ka tikai aptuveni 23% no afgāņu karavīriem ir spējīgi strādāt bez uzraudzības. Mēnesi pirms ziņojuma sagatavošanas 12% afgāņu karavīru bija bez vēsts prombūtnē.

Kopš tā laika situācija ir uzlabojusies, secina radiostacija. Afganistānas karavīru kvalitātes līmenis esot paaugstinājies, 2011.gada augustā ziņoja NATO Apmācības misija Afganistānā. Tas tika izskaidrots ar algu palielināšanu un atalgojuma sistēmas uzlabošanu. 90-95% jauno rekrūšu pēc pamata apmācību pabeigšanas nokārtojot ieroču kvalifikācijas testu. Iepriekšējā gadā to spēja nokārtot vien 25% rekrūšu.

Lai gan ir sasniegti lieli uzlabojumi, tomēr ir maz armijas daļu, kas spējīgas patstāvīgi darboties, uzsver Amerikas Drošības projekta reģionālais eksperts Džošua Fousts. Afgāņu spēki vada paši savas operācijas reģionos, kas jau nodoti to kontrolē, tomēr tie vairākos aspektos atkarīgi no NATO spēkiem. Viņi ir pilnībā atkarīgi no NATO loģistikas, plānošanas, izlūkošanas, gaisa atbalsta un ātrās reaģēšanas vienību palīdzības vajadzības gadījumā.

Augsta ranga ASV armijas komandieri uzsver, ka vidējais afgāņu armijas sagatavotības līmenis tālu atpaliek no Rietumu standartiem.

Nopietna problēma ir "Taliban" kaujinieku iefiltrēšanās Afganistānas Nacionālajā armijā. Kopš 2007.gada maija līdz 2012. gada janvārim aptuveni 70 NATO vadīto spēku karavīri ir nogalināti 42 "savējo" uzbrukumos. Tas norāda uz nepieciešamību attīstīt nopietnāku rekrūšu izvērtēšanas sistēmu.

Ienaidnieka iefiltrēšana armijā ir labi plānota "Taliban" akcija. Teroristu organizācija īpaši sagatavo šos cilvēkus, uzskata Afganistānas Nacionālās armijas ģenerālis Abduls Hameds. Ir nepieciešama krietni pamatīgāka izlūkošana, lai novērstu "Taliban" aktīvistu iefiltrēšanos armijā, uzskata komandieris.

Līdz šim afgāņu armijas rokās jau nodoti reģioni, kuros kopā dzīvo aptuveni puse Afganistānas iedzīvotāju, tomēr nemierīgākie valsts reģioni joprojām ir starptautisko spēku atbildības zonā.

Afganistānas Nacionālās Armijas īstā pārbaude vēl tikai ir priekšā. No tās rezultātiem būs atkarīga Afganistānas nākotne, prognozē analītiķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!