Foto: stock.xchng
Ungārijas varas iestādes paziņojušas, ka radioaktīvā joda – 131 nonākšanu vairāku Eiropas valstu atmosfērā izraisījusi noplūde Izotopu izpētes institūtā Budapeštā, ceturtdien informē aģentūra "Reuters".

Institūtā tiek izgatavoti preparāti medicīnas un rūpniecības vajadzībām. Noplūde notikusi oktobra beigās.

Starptautiskā atomenerģijas aģentūra (IAEA) ziņoja, ka radiokatīvā piesārņojuma koncentrācija ir ļoti niecīga un neapdraud cilvēka veselību. Iepriekš tika pieļauts, ka tās avots varētu būt avarējusī Fukušimas AES Japānā.

Pirmie par joda - 131 klātbūtni atmosfērā ziņoja Čehijas radiologi. Vēlāk nuklīda pēdas atklāja Austrijas, Slovākijas, Vācijas, Šveices, Francijas un Polijas teritorijā.

Eksperti apgalvoja, ka joda koncentrācija gaisā bijusi tik zema, ka pat, ja cilvēks gadu elpotu šo "saindēto" gaisu, viņš iegūtu tikai simttūkstošo daļu no dabīgā radiācijas fona - 2400 mikrozīvertiem.

Jods - 131 ir viens no joda izotopiem, tas izceļas ar īsu pussabrukšanas periodu - astoņas diennaktis.

Jau ziņots, ka Japānā 11.martā notikušajā 8,9 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta Fukušimas AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas izraisīja arī radiācijas noplūdes. Stacijas operatorfirma "Tokyo Electric Power Company" (TEPCO) cer novērst avārijas sekas līdz gada beigām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!