Visi mediķi, kas strādā ārpus Eiropas, tiek pārbaudīti Galvenajā Medicīnas darbinieku padomē (GMC - General Medical Council), pirms tiem tiek dota atļauja sākt strādāt, taču ārsti, kas strādā Eiropā, no šādas pārbaudes ir atbrīvoti.

Britu mediķu asociācija ir sākusi pētīt, vai nav iespējams mainīt likumus par ES darba tirgu.

Valdība jau ir paziņojusi, ka asociācijas bažas nav pamatotas, raksta BBC.

Pašlaik Galvenajā Medicīnas darbinieku padomē ir reģistrējušies 230 000 ārstu, no kuriem 162 000 ir no Apvienotās Karalistes, 12 000 ir no Eiropas Ekonomiskās zonas – ES valstīm un Norvēģijas, Islandes, Šveices un Lihtenšteinas, bet pārējie 60 000 no visas pārējās pasaules.

Doktore Surendra Kumara ir Britu Starptautisko ārstu asociācijas prezidente un bijusī GMC reģistrācijas komitejas locekle. Šī komiteja nosaka, kādas prasības ārstiem ir jāizpilda un kādas spējas jādemonstrē, lai tie varētu sākt strādāt ārvalstīs.

Viņa saka: “Diezgan bieži ārstiem, kas nav no Eiropas, ir labākas angļu valodas zināšanas, nekā tiem, kas nosacīti ir vietējie. Iespējams, ka viņi ir īpaši uzlabojuši valodu spējas, lai būtu konkurētspējīgi.”

“Taču lielākā problēma ir tā, ka mēs nevaram pārbaudīt Eiropas ārstus.”

“Kad es biju reģistrācijas komisijā, tas bija ārkārtīgi biedējoši.”

“Pacientu dzīvības tiek pakļautas riskam, jo dažiem ārstiem nav pietiekami labas komunikācijas spējas, un tas kļūst redzams tikai tad, kad viņi jau tiekas ar pacientu, jo iepriekš nav notikušas nekādas pārbaudes.”

Pašlaik tiek gaidīts spriedums no Eiropas Komisijas par to, vai nevar mainīt likumu par Eiropas ārstu valodu prasmju pārbaudi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!