Foto: Reuters/Scanpix
Jaunais Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs trešdien nosauca savas valdības pārstāvjus, un par ekonomikas ministru ir kļuvis bijušais bankas "Lehman Brothers" investīciju baņķieris Luiss de Guindoss, vēsta raidsabiedrība BBC.

51 gadu vecais ekonomists Guindoss savulaik vadījis "Lehman Brothers" filiāli Spānijā, bet no 2002. līdz 2004.gadam, kad iepriekš pēdējo reizi valdīja tagad atkal pie varas nākusī Tautas partija, viņš bija otrais cilvēks Ekonomikas ministrijā.

Jaunā Spānijas valdība sāks darboties ceturtdien, bet piektdien notiks tās pirmā sēde.

Kā zināms, "Lehman Brothers" krahs 2008.gadā būtiski ietekmēja pasaules finanšu sektoru, veicinot globālo krīzi. Bankas parādi pēc bankrota sastādīja 600 miljardus ASV dolāru.

Jau ziņots, ka Spānijā novembrī notikušajās pirmstermiņa parlamenta vēlēšanās uzvarēja opozīcijā tolaik esošā labēji centriskā Tautas partija, pārspējot līdz tam valdošo kreisi centrisko Sociālistisko strādnieku partiju.

Rahojs guva vēlētāju atbalstu ar savu solījumu noregulēt ekonomiku un radīt jaunas darbavietas, pat ja tas nozīmētu jaunus taupības pasākumus. Viņš ir solījis panākt, lai Spānija sasniegtu izvirzīto mērķi - budžeta deficīta samazināšanu no 9,3% no IKP pagājušajā gadā līdz 4,4% nākamgad.

Analītiķi uzskata, ka Rahojam, kurš 20.decembrī stāsies premjerministra amatā, būs ātri jāīsteno reformas, lai pārliecinātu pasaules tirgus.

Kopš Sociālistiskā strādnieku partija maijā cieta sakāvi pašvaldību un reģionu vēlēšanās, Tautas partija izdarīja spiedienu uz valdību, pieprasot rīkot pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas. Pašreizējais Spānijas premjerministrs sociālists Hosē Luiss Rodrigess-Sapatero jūlijā paziņoja, ka pirmstermiņa parlamenta vēlēšanas notiks četrus mēnešus agrāk, nekā būtu jānotiek kārtējām vēlēšanām.

Sociālisti zaudēja popularitāti ar taupības pasākumiem, ko tie bija spiesti veikt ekonomikas krīzes dēļ. Rodrigesa-Sapatero valdība vidēji par 5% samazināja valsts sektorā strādājošo algas, iesaldēja pensijas un paaugstināja pensionēšanās vecumu no 65 līdz 67 gadiem. Tomēr arī Tautas partijas valdība pēc vēlēšanām ekonomiskās situācijas dēļ būs spiesta veikt taupības pasākumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!